En partiledare som får hålla tungan rätt i mun

I Stockholm diskuterar man om och när och hur Märta Stenevi informerade Magdalena Andersson om Miljöpartiets avsikter att lämna regeringen om regeringsbudgeten blev nedröstad.

I den här mötessalen i Karlstad tillbringar Folkbladets Widar Andersson ett par dagar under helgen.

I den här mötessalen i Karlstad tillbringar Folkbladets Widar Andersson ett par dagar under helgen.

Foto: TT

Krönika2021-11-27 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Själv åkte jag till Karlstad för att kolla in läget hos det parti som berömmer sig av att ha "sparkat ut Miljöpartiet ur Rosenbad." Sverigedemokraterna var ju en viktig del av den trojka partier som såg till att regeringsbudgeten inte fick majoritet i riksdagen tidigare i veckan. Här i Karlstad håller SD sina landsdagar under helgen. Partiets budgetframgång präglar stämningen i kongresshallen och flera ombud återkommer till händelsen i sina inlägg. Vilket nog inte är så konstigt; för första gången ingick SD i ett gemensamt planerat oppositionsinitiativ som blev riktig regeringspolitik. Låt vara att politiken ska administreras av en socialdemokratisk regering under det kommande året. För Sverigedemokraterna här i Karlstad är det hur som helst en mycket uppiggande händelse. Det byggs en berättelse om att partiet steg för steg vinner ökat inflytande och makt i rikspolitiken. Vilket också samtidigt ökar behovet av en annan och balanserande berättelse. 

I det inriktningsprogram som antas på Landsdagarna konstateras att Sverigedemokraterna inte är en högerparti och inte heller ett vänsterparti utan (i min sammanfattning) ett parti som på alla sätt är beredda att göra det som behövs för att Sverige ska bli ett bättre land. Det är inte så konstigt att partiledaren Jimmie Åkesson i flera intervjuer på fredagen kände sig föranlåten att lätt distansera sig från Moderaterna. Till Dagens Nyheter sa Åkesson att "Om vi skulle ha en statsministeromröstning i dag skulle vi rösta rött mot alla. Vi är inte bekväma med någon just nu." Det är i just den positionen - mellan höger och vänster och oberoende av höger och vänster - som Sverigedemokraterna vunnit sina framgångar och sitt starka folkliga stöd. Samtidigt är SD ett resultatinriktat maktparti som har valt sida inför valet 2022. När man som nu ger sig in i ett blockliknande samarbete med högerpartierna så kan inte SD hatta hit och dit och/eller allt för ofta återvända till den gamla retoriken där SD står ensamt mot alla de andra sju partierna. På landsdagarna har SD till exempel prytt podiet på scenen med devisen "Vi såg det komma"; en fyndig och kul påminnelse om vad som sig tilldragit i politiken. Jimmie Åkesson får hålla tungan rätt i mun när han ska tala om partiets "vi". Å ena sidan vi som såg det komma. Å andra sidan vi som samarbetar med en del av dem som inte såg det komma. Men vem har sagt att politik ska vara lätt och enkelt?