En man för poliserna och människorna därute längst ut

Polisen Mats Löfving finns inte bland oss längre. Hans liv ändade en kväll tidigare i veckan i Norrköping. Frid över honom.

Krönika 23 februari 2023 16:45
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mina varma tankar till hans anhöriga, vänner och nära kollegor som nu har att hantera sorgen och saknaden av en person som betydde mycket i deras personliga liv.

För mig som bara träffat Mats Löfving personligen vid ett par tillfällen är det, utöver sorgen över ett på tok för tidigt avslutat liv, istället polisen Mats Löfving som det finns anledning att sakna i dag. Han framstod som en människa som verkligen på djupet insåg polisens helt grundläggande uppgifter i samhället. 

I början av september 2020 väckte Mats Löfving rabalder när han i Ekots Lördagsintervju hävdade att det i Sverige finns minst "40 familjebaserade släkter, klaner, i landet som driver organiserad brottslighet", och som etablerat sig i Sverige just för att bedriva kriminell verksamhet. Programledaren fann sig tvungen att invända mot den sortens förklaringar till kriminalitet och påminde om att "många" nog skulle hävda att det är sådant som bland annat "fattigdom, sociala problem och dålig skolgång" som orsakade kriminalitet. Mats Löfving fick flera tillfällen att utveckla sitt resonemang. En vecka efter Lördagsintervjun gästade Löfving SVT: s Agenda och fick då flera frågor om sina definitioner av kriminalitet. 

Löfving svarade: "Jag är polis och mitt uppdrag går ut på att göra konkret medborgarnytta på ett riktigt sätt och inte minst till alla dessa människor i utsatta områden. Jag går liksom inte i gång på riktigt de här namn- och definitionsfrågorna eftersom det helt enkelt inte spelar nån roll för våra poliser längst ut och för människorna längst ut."

Den trygghet i polisyrkets särart och speciella samhällsuppgifter som Mats Löfving utstrålade är verkligen något eftersträvansvärt. Den politiskt korrekta ängsligheten är ett gissel som plågar många verksamheter; inte bara polisen. Människor som har koll på saker och ting vet ju naturligtvis att det finns många vägar in och ut ur kriminalitet och annat elände. Det Löfving lyfte fram var de kriminella klanernas betydelse för brottsutvecklingen i Sverige. Och han ville markera att det var en viktig polisiär arbetsuppgift att trycka tillbaka klanerna. 

Det sägs att Mats Löfving var "gammaldags" i sitt ledarskap. I så fall är gammaldags bra. Löfving hade ett "blått hjärta", som en kollega sa. Vilket på polisspråk betyder att han var en riktig polis rakt igenom. Och längst ut. Självklart satt han i polisbussarna som tog emot hat och stenar från mobben förra påsken. Vila i frid. Du saknas oss.   

 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa