En målsökande robot mot offentliga hemligheter

Det virus som sedan ett par månader tillbaka hemsöker vårt land drabbar människor och samhället på flera olika sätt.

Att ge omsorg och stöd ute i människors egna hem och på äldreboenden är arbeten som kräver många färdigheter och kunskaper och som fordrar goda villkor.

Att ge omsorg och stöd ute i människors egna hem och på äldreboenden är arbeten som kräver många färdigheter och kunskaper och som fordrar goda villkor.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2020-04-30 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dels utsätts vi brett och vad det verkar slumpartat där det mesta handlar om oturen att i ett oinformerat läge ha varit på fel plats vid fel tillfälle. En fest, en konferens, en middag, en skidresa, trängsel i kollektivtrafiken eller i personalmatsalen; och plötsligt är du smittad och blir kanske sjuk. Viruset är också orättvist; precis som livet självt. En del blir inte det minsta sjuka medan andra blir så sjuka att de kräver intensivsjukvård i flera veckor. Och många dör.

Viruset är också avslöjande; som ett slags målsökande robot drar det fram samhällsproblem i ljuset. I sin jakt efter lämpliga värdar för sin arvsmassa letar sig viruset fram till samhällsmiljöer där smittspridningen underlättas. Likt ett kvalificerat team av grävande journalister lyfter viruset på locket till problem som i och för sig inte har varit dolda eller okända utan som snarare har existerat som ett slags offentliga hemligheter i Sverige.

Dels har viruset blottlagt de sårbarheter och beredskapsbrister som har skapats av misskött invandringspolitik och av segregation, språkförbistring och av ett utanförskap till Sverige och till svenska händelser. Många offer skördades - i vart fall inledningsvis - i vissa tätt sammanlevande invandrargrupper.

Dels och framförallt så har viruset visat på de stora bristerna i äldreomsorgen. Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell har lyft fram de höga dödstalen inom den kommunala hemtjänsten och på äldreboenden som ett stort misslyckande.  

På tisdagskvällen (28/4) sa Tegnell till SVT Aktuellt att han hade trott att man skulle ha ett rimligt smittskydd och en rimlig vårdnivå inom äldreomsorgen.

Så var dock inte fallet. En stor del av de Coronarelaterade dödsfallen har skett inom äldreomsorgen. I Stockholm, där man räknat särskilt noga, visar det sig enligt officiella uppgifter att 40 procent av de döda kommer från äldrevården. Detta är särskilt allvarligt eftersom uppdraget "Skydda de äldre" har varit ett fundamentalt inslag i den svenska Coronastrategin. 

De missförhållanden inom äldreomsorgen som viruset dragit fram i dagern förefaller ha sitt ursprung i personalens utbildning och villkor. Omsorg - inte minst ute i människors egna hem - är krävande och kvalificerade arbeten som fordrar mognad och kompetens av stora mått. Efter det som hänt torde det vara oundvikligt med en uppgradering av äldreomsorgsyrkets status, villkor och krav.