En lust och förmåga att tänka själv i viktiga frågor

Ardalan Shekarabi är rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Det finns anledning att ha höga förväntningar på honom.

Krönika 25 oktober 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Shekarabi har både lust och förmåga att kombinera regeringsarbetets mer linjestyrda och stundom stereotypa argumentering för politiken här och nu, med utspel som andas insikter om behovet av en ny och bättre politik.

I september 2019 gjorde han ett inlägg på sin Facebooksida om invandringspolitiken: "Med tanke på nivån på invandring de senaste decennierna, både i absoluta tal och i jämförelse med andra europeiska länder, måste vi inse en sak. Ska vi klara av integrationen kan vi inte ha en stor invandring under överskådlig tid. Vi behöver föra en hållbar migrationspolitik och hålla mottagandet av nyanlända på låga nivåer." Shekarabi intog här en klok och begriplig hållning. Som fortfarande är högst aktuell i politikens mittcirkel. 

Då på den tiden var han civilminister i Stefan Löfvens regering. Han betonade att han gjorde inlägget som "socialdemokrat" vilket på det politiska språket betyder att han inte talade som statsråd. Det är ju emellertid just kombinationen av en ledande ansvarsposition och ett inlägg om behovet av en annan politik än den regeringen för, som gör det extra intressant och uppmärksammat. Vilket Shekarabi och andra i politiken givetvis förstår. 

I en intervju med Dagens Nyheter (24/10) sig uttalar sig Shekarabi klart och redigt om rättspolitiken; ett område som han nu som sagt har ett ansvar för i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Han säger bland annat att det är ett problem att kriminalpolitiken fortfarande: "bygger på föreställningar från 70-talet där målet är att människor inte ska vara inlåsta. Vi behöver bryta med det. Det handlar om synen på straffet som verktyg för att hålla borta de människor som utgör fara mot samhället. I det här läget behöver vi ha en starkare repressiv stat och en stat som återtar kontrollen."

Uttalandet om invandringspolitiken kan ses som en säkerhetsventil för honom själv och för partiet på temat "Det finns socialdemokrater som förstår problemet." Nu är det ett mer skarpt läge. Shekarabi är talesperson för den politik han vill förändra. Han visar att han inte bryr sig om de robotliknande angreppen som kommer om hans anpassning till M och SD. "Det här är den viktigaste frågan i samhället", säger Shekarabi till DN. Det stämmer. Så är det nu. Och i den viktigaste frågan duger det inte för S att flumma runt bara för att hålla distans till vissa partier. För då tar väljarna allt mer distans till S. Så hänger det ihop. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa