En länk som håller partiet kvar på mitten

Stefan Löfven har många anledningar att inspireras av Joe Bidens politiska kurs och personliga gärning. De har mycket gemensamt. Båda har räddat sina partier från att krascha. Båda har stakat ut en mittenkurs.

Stefan Löfven har många anledningar att inspireras av Joe Bidens politiska kurs och personliga gärning. De har mycket gemensamt. Båda har räddat sina partier från att krascha. Båda har stakat ut en mittenkurs.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2020-12-16 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om det rituella  maktövertagandet sker först en bit in i januari så är nu Joe Biden vald till president i USA för de kommande fyra åren. För att bli vald till president krävs minst 270 elektorsröster från delstaterna. När räkningen slutfördes sent på måndagskvällen blev det officiellt att Joe Biden vann mot Donald Trump med 306 elektorsröster mot 232. Visserligen ska kongressen godkänna elektorernas röster den 6 januari. Men det är enbart en formsak. Valresultatet är glasklart.

Joe Biden höll ett kortare tal efter att elektorsrösterna räknats färdigt. Han sa bland annat att vår demokrati som har varit "pressad, testad, hotad, har visat sig vara motståndskraftig, sann och stark", enligt SVT: s översättning.

Joe Biden själv är också en strong och bra karl som stod upp för sitt land när det verkligen krävdes. Donald Trump var en mycket svår motståndare. Trots en solklar förlust så mobiliserade Trump näst mest röster i ett presidentval någonsin. Trycket på Demokraterna var stort. Partiets vänsterflygel vädrade morgonluft och hoppades på att ordspråket "kaka söker maka" skulle prägla nomineringen av partiets motkandidat mot Donald Trump. När den ena sidan far iväg åt en ytterkant med en karismatisk ledare i spetsen är det nämligen lätt för den andra sidan att lockas att göra det samma. En valrörelse mellan två Trumpar hade mycket väl kunnat ända i förskräckelse där den amerikanska demokratin hade varit mer än "pressad, testad och hotad."

Dessbättre såg det demokratiska ledarskapet till att istället hålla sig lite till höger på den amerikanska politikens anständiga mittfält - där ju de allra flesta amerikaner också bor och hör hemma. Med Joe Biden som kandidat blev det möjligt för Demokraterna att nå fram till alla de miljoner amerikaner som är "vanligt folk" utan att för den sakens skull vilja ha Trump som president. Biden är erfaren i politiken och i livet. Han har dock undgått att bli etablissemangsskadad på det där cyniska von-oben-sättet som har gjort så många politiker psykologiskt ovalbara. De talar väl, de är kloka, de kan sina saker men det klickar ändå inte i mötet med medborgarna. Folk känner vibbarna av att betraktas som boskap. 

Joe Biden förefaller nu att sätta en stadig mittenkurs i sina utnämningar och i sina uttalade ambitioner. Partiets vänsterkoryféer och identitetspolitiska trupper får nöta de bakre bänkarna. Kylan hos Demokraternas partiledning och hos Joe Biden är imponerande. Här har svensk socialdemokrati verkligen anledning att odla den transatlantiska länken.