Mathias Tegnér sitter i riksdagen sedan 2014. Han är civilekonom, dedikerad näringspolitiker, "sporttokig" hockeyordförande i Stockholm och numera alltså författare. Boken "Världens mest framgångsrika land - 100 år av socialdemokratisk näringspolitik" ges ut av S tankesmedja Tiden precis i dagarna.
Boktiteln och en del av innehållet är givetvis präglat av det stundande riksdagsvalet. Inget fel i det förstås. Partier och politiker ställer upp i val. Vilket präglar deras verksamhet. Mathias Tegnérs bok är dock mycket mer än en pamflett bland annat valmaterial. (Även om det är lite tröttsamt att författaren vid upprepade tillfällen deklarerar att "nyliberalismen är död." När var Sverige ett nyliberalt land?) Men strunt i det!
För mig är det lätt att instämma i bokens frustande entusiasm över kärnpunkter i den socialdemokratiska traditionen. Socialdemokraterna har varit det dominerande regeringspartiet i hundra år. Visst har Sverige likt andra länder - som Tegnér själv skriver i sin bok - flera skavanker och tillkortakommanden. Men den stora bilden är tveklöst att Sverige under det socialdemokratiska föräldraskapet har utvecklats till en robust välfärdsstat, en stark demokrati och en liberal och öppen marknadsekonomi där "halvannan" miljon människor går till arbeten med anknytning till exportindustrin.
Mathias Tegnér är vän med orden. I det avslutande kapitlet sammanfattar han sin mission med boken: "Jag har försökt att argumentera för att en framgångsrik näringspolitik behöver en fertil jordmån av frihet, förtroende och jämlikhet." Så är det. Tegnér har en klassiskt modern och behaglig ton och ansenlig bredd när han diskuterar tillståndet för den där "fertila jordmånen."
Han väjer inte för de tunga samhällsproblem som riskerar att orsaka missväxt i samhällsplanteringen: "Gängskjutningarna och den organiserade brottsligheten är ett gigantiskt problem." Han resonerar om Sveriges problem med "tillståndsprocesser i allmänhet och miljöprövningen i synnerhet." Tegnér manar till samarbete för att skapa "långsiktiga spelregler för elförsörjningen."
Ett av de tyngsta budskapen i Mathias Tegnérs bok är hans kraftfulla argumentering för ett "öppet och handelsvänligt samhälle" och hans motsvarande varningar för de starka tendenser till inskränkningar i frihandeln och för utländska investeringar som inte minst Rysslands krig i Ukraina ytterligare har förstärkt. Bra rutet!