En kärv påminnelse om hur nära krigshelvetet vi bor

Det är lätt att förstå det trauma som våra vänner i Polen upplever nu. Ryssland bombar allt närmare den polska gränsen mot Ukraina.

Många av krigsflyktingarna i Polen blir körda till tågstationen i den gamla staden Krakow varifrån de sedan sprider sig till andra polska städer och/eller till andra länder.

Många av krigsflyktingarna i Polen blir körda till tågstationen i den gamla staden Krakow varifrån de sedan sprider sig till andra polska städer och/eller till andra länder.

Foto: TT

Krönika2022-03-16 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Polen har i modern tid brutalt ockuperats av nazister och kommunister. Hotet från kommunisternas arvtagare i Moskva handlar primärt om att Polen återigen ska dras in i nöd och elände genom en auktoritär regims respektlöshet för gränser och nationer.Krigsflyktingarna från Ukraina som nu strömmar in i Polen och andra gränsländer är en kärv påminnelse för polackerna om hur nära krigshelvetet de bor.

Även vi i Sverige bor nära kriget.Vi har förvisso förskonats från att bära det polska folkets nedärvda minnen av invasioner och ockupationer på 1900-talet. Men å andra sidan delar vi Ukrainas situation som militärt allianslös nation. När vi ser bilderna på utbombade hus, kilometerlånga ryska militärkolonner, massgravar och på människor som desperat ber Nato om att ingripa; då är det inte långsökt att tänka tankar om att det kunde ha varit vi.

Många människor från Ukraina kommer nog att söka sig även till Sverige för att få skydd undan kriget. Det bor redan ganska många ukrainare här i landet och de kan förväntas ta hand om familj och vänner som kommer över nu. Migrationsverket har kastats in i ett intensivt arbete för att få fram boenden till alla andra som väntas komma och som saknar personband till Sverige. Regeringen har varit tydlig med att man får räkna med mycket enkla förhållanden; i vart fall inledningsvis och tillfälligt. Tankemodellen bör vara "flyktingläger" snarare än integration. 

Massflyktsdirektivet ger uppehålls- och arbetstillstånd i tre år. Det vore förskräckligt på alla tänkbara sätt om hela den tiden skulle behöva tas i anspråk.Framtiden får utvisa hur det går. Huvudspåret för regeringen och Migrationsverket bör inledningsvis vara att verksamheterna - barnens skolgång inte minst - bör fortgå enligt ukrainsk modell. Det finns säkerligen många lärare, sjuksköterskor, offentliga tjänstemän, företagare och annat yrkesfolk bland de som tar sin tillflykt i Sverige. Med hjälp av kultur- och språkkunniga samordnare skulle regeringen/Migrationsverket kunna få till ett bra och effektivt mottagande där den inkomna arbetskraften i vart fall inledningsvis tas i anspråk för att driva verksamheterna i flyktinglägren. 

Grannländer som Polen, Sverige och Ukraina blir ihopfösta genom Rysslands krigföring. Självklart hjälper vi varandra i svåra tider. Men siktet är inställt på att tiderna snart ska bli bättre. Blir det på något annat sätt så får vi tänka om.