En helg med viktiga besked för Sverige och Ukraina

Ryssland är globalt vad gängkriminella förnedringsrånare är när de sprider skräck, ångest och död omkring sig i små och stora städer i Sverige.

Förra veckan invigdes utställningen "Korsvägar: Sverige-Ukraina genom 1000 år" på Armémuseum i Stockholm. Låt oss nu också se framåt på de nästa tusen åren.

Förra veckan invigdes utställningen "Korsvägar: Sverige-Ukraina genom 1000 år" på Armémuseum i Stockholm. Låt oss nu också se framåt på de nästa tusen åren.

Foto: Calle Käck

Krönika2024-02-26 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I lördags 24 februari var det på dagen två år sedan som Ryssland gick till storskaligt militärt angrepp på Ukraina. Diktaturen i Ryssland kastar ut hundratusentals ryssar till de överdödliga fronterna i ett fullständigt oförsvarligt angreppskrig på ett grannland. Den gryende demokratin i Ukraina tar till vapen för att försvara sina liv och sin frihet att självständigt välja hur liven ska levas. 

På många platser i Sverige -bland annat i Norrköping - visade människor sin solidaritet och sin gemenskap med Ukrainas sak. Den svenska riksdagen och regeringen agerar också allt kraftfullare för att bistå Ukraina med vapen och ammunition. Vilket närmast är att betrakta som en demokratisk självbevarelsedrift. Tar Ryssland över i Ukraina så innebär det en enorm försvagning av demokratin och dess möjligheter att upprätthålla lag och ordning på det globala fältet. 

Ryssland är att likna med gängkriminella förnedringsrånare och mördare som sprider skräck, ångest och död omkring sig i små och stora städer i Sverige. Därför har inrikespolitiken ingen viktigare uppgift än att se till att det allmänna rustas för att slå ner kriminaliteten och slå ut deras förmåga att skola in nya barn och ungdomar till asociala råskinn. Därför har utrikes- och säkerhetspolitiken ingen viktigare uppgift än att se till att rusta Ukraina och vårt eget försvar för att slå tillbaka det ryska angreppet och slå ut Rysslands förmåga att hota sina grannländer militärt. 

Ungefär 40 000 ukrainare har flytt till Sverige sedan krigsutbrottet. Äntligen kommer nu regeringen med förslag som ger bättre ekonomiska och sociala villkor för dem som tillfälligt vistas här enligt EU: s massflyktsdirektiv. I den nya lagen blir ukrainarna folkbokförda i Sverige vilket i ett slag gör tillvaron enklare och tryggheten större.

Ukraina var öppet för Rysslands angrepp därför att landet inte är med i EU eller i Nato. I dag den 26 februari kan vi i Sverige ta sista steget ut från vårt egen osäkra allianslösa tillvaro. Ungern förväntas som sista land säga ja till Sveriges ansökan om medlemskap. Vilket betyder att vi lagom till Vasaloppet på söndag 3 mars kommer att vara ett Natoland. 

Nästa Natoland bör bli Ukraina vad det lider. Då blir vi alla säkrare. Alldeles oavsett om USA: s nästa president kommer att svaja eller inte svaja, när det gäller Natostödet till Europa så behöver EU ta ett större ansvar för försvarsalliansens stabilitet och solidaritet här i våra trakter.