En fred i Ukraina som inte beror på en rysk seger

Rysslands anfallskrig i Ukraina har nu pågått i fyra månader. Ukraina mals steg för steg ner av den ryska militärmaktens brutala krigföring.

Här en bild på en svensk självgående haubits. Det är ett liknande franskt vapensystem som Frankrike donerar till Ukraina.

Här en bild på en svensk självgående haubits. Det är ett liknande franskt vapensystem som Frankrike donerar till Ukraina.

Foto: TT

Krönika2022-06-18 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ukraina bjuder ett imponerande motstånd; inte minst med tanke på att det är ett av världsdelens fattigaste och mest korrupta länder. Mycket står på spel. Utöver ukrainska liv som varje dag går till spillo civilt och militärt så ligger den europeiska säkerhetsordningen i potten. Det vore ett förskräckligt steg bakåt om Europa återigen behöver förhålla sig till ett militärt aggressivt och auktoritärt Ryssland som kommer att kräva större plats efter en krigsseger i Ukraina.

EU-länderna och andra västmakter har hittills hållit sig utanför den gräns där man mer konkret blir en aktör i kriget på Ukrainas sida. Ekonomiskt, humanitärt och militärt bistånd har skeppats in från många länder och på olika sätt. Även Sverige bidrar med lätta vapen. 

EU: s tre stora - Tyskland, Frankrike och Italien - besökte tidigare i veckan president Zelenskyj i Kiev. Besöket föregicks av att bland annat Frankrikes president Macron berättat att 40 ukrainska soldater nu börjar träna i Frankrike med Caesar 155 mm 52-kaliber självgående haubits; ett vapensystem som Frankrike donerar till Ukraina.

Vid besöket meddelade även Tyskland, Frankrike och Italien att de tillsammans kommer att göra vad de kan för att Ukraina ska förklaras vara ett "kandidatland" för ett eventuellt kommande medlemskap i EU. Detta politiska besked är eftertraktat av Ukrainas politiska ledning. Det är inte fråga om något "snabbspår" in i EU. Ukraina är - utöver de skador och umbäranden som kriget för med sig - illa klätt för att snabbt bli medlem i EU.

Frågan om Ukrainas kandidatstatus är - eller har i vart fall varit - en stridsfråga inom EU. Mest entusiasm visar grannarna Polen och de tre baltländerna. Minst entusiasm för att ta in ett stort, fattigt och korrumperat land visar, enligt bland andra Svenska Dagbladets erfarna utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin, Nederländerna, Danmark och Sverige. Den svenska regeringen tycks dock ha tagit intryck av de "tre storas" besked i Kiev. Utrikesminister Ann Linde twittrade på fredagsförmiddagen (17 juni): "Precis deltagit på EU-nämnden där jag berättat om att Sverige stödjer Ukraina kandidatlandsstatus med villkor." Orden "med villkor" är viktiga. EU-länderna kan knappast gå emot Frankrike, Tyskland och Italien och säga nej till Ukraina. Ett sådant besked skulle vara demoraliserande i Kiev och uppmuntrande i Moskva. Men villkoren behöver vara hårda. Och först kommer först: En fred i Ukraina som inte beror på rysk seger.