En fråga om aktning för äldres liv och värdighet

Statsminister Stefan Löfven medverkade i en lång direktsänd intervju om Corona i säsongens sista Agenda i SVT på söndagskvällen.

Krönika 15 juni 2020 19:02
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Löfven är så pass sparsam med intervjuer av det direktsända slaget att intervjun blev en nyhetshändelse i sig själv. Vilket onekligen är skickligt agerat av den socialdemokratiska pressavdelningen. Har man nu en gång för alla en partiledare och statsminister vars bästa gren inte är direktsända intervjuer och debatter så får man laga efter läge. Nyheten om nyheten blev stor. Nyheten om innehållet i intervjun lär dock inte bli så stor. 

Stefan Löfven var försiktigt defensiv  i sitt försvar när det gällde Coronan. Och vad annat kan han vara? Bilden har satt sig av ett Sverige där smittspridningen pågår ogenerat, öppet och utan påföljder och där människor dör i sådana mängder att det rika välfärdslandet Sverige ligger i den globala dödsligans fem-i-topp.  Det är den bilden som Löfven har att förhålla sig till när han framträder. Detta till trots av att vi på grund av mycket blygsam testverksamhet inte vet särskilt mycket om smittspridningen. Bilden av Sverige utomlands är ett allvarligt problem för vår utrikeshandel och för vår turistnäring. Statsministern och andra behöver balansera mellan ödmjuk öppenhet om problemen och påminnelser om den fria rörlighetens betydelse för Nordens och Europas välstånd.   

"De många dödsfallen inom äldrevården är inte en del av den svenska Coronastrategin", sa Stefan Löfven i Agenda. Så är det naturligtvis och tack och lov. Men alla dessa döda tynger Sverige. Visst är det skillnad - som Löfven säger - om man dör av Covid-19 eller med Covid-19. Det kan dock uppfattas som om regeringen är ute efter att skylla ifrån sig och fly sitt ansvar. Vilket bör undvikas till varje pris. 

Äldreomsorgsdöden beror på andra omständigheter "som vi nu tar itu med" sa Löfven i Agenda. Det är bra. Men vi ska inte blunda för att det "andra" har korsande linjer med Coronan. En mycket trovärdig person som har sin livskamrat på ett äldreboende skickade mig ett mejl i helgen:

"Jag  läste den vårdplan som gjorts för min make och troligen generellt för alla. Där står att dom som insjuknar i covid-19 INTE ska skickas till sjukhus utan vården övergå till palliativt skede. Dödsfall får betraktas som förväntat och noteras av tjänstgörande sjuksköterska."

Speglar detta ett allmänt förhållningssätt så är det inte så konstigt att dödstalen rakar i höjden. Här behöver inte Löfven vara defensivt medieskygg. Han bottnar som få i sig själv när det kommer till aktning för äldres liv och värdighet. 

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

Hallengren vill se över förlossningsvården

Hallengren vill se över förlossningsvården
Politik

"De demokratiska samtalen måste fortsätta"

"De demokratiska samtalen måste fortsätta"
Politik

C: Öka all elproduktion – även kärnkraft

C: Öka all elproduktion – även kärnkraft

Widar Andersson: Jimmie Åkesson bör hålla sig till verkligheterna

Profilbild
Nato

Nya turkiska krav på utlämning

Nya turkiska krav på utlämning
Visa fler