En evighetssyssla att hålla garden uppe mot gangsters

Femtio döda i gangstermord hittills i år. De två senaste dödsskjutningarna inträffade i Södertälje under helgen. Södertälje är inte vilken stad som helst i de här sammanhangen.

Boel Godner (S) i Södertälje har visat ett inspirerande ledarskap i kampen mot gangsterism och utanförskap. Men det räcker inte. Polisen måste också ha förmåga att få de skyldiga gärningsmännen in i rättssalarna så att de kan låsas in för långa tider.

Boel Godner (S) i Södertälje har visat ett inspirerande ledarskap i kampen mot gangsterism och utanförskap. Men det räcker inte. Polisen måste också ha förmåga att få de skyldiga gärningsmännen in i rättssalarna så att de kan låsas in för långa tider.

Foto: TT

Krönika2022-10-03 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här tog rättsstaten för drygt tio år sedan en rejäl konflikt med den syrianska maffia som såväl härjade och mördade på stan som sakta åt sig in i det mer officiella Södertälje. I en mastodonträttegång - som dessutom fick köras i repris på grund av en jävig nämndeman - som kostade runt en halv miljard av svenskarnas skattekronor dömdes till slut 16 män till fängelsestraff från ett år och upp till livstid. Under den karismatiska socialdemokraten Boel Godners ledarskap har Södertälje kommun därefter under det senaste decenniet öppet och enträget gjort bortemot allt man kan begära av en kommun i den storleken (lite drygt 100 000 innevånare) för att ingripa och förebygga utbredd kriminalitet på många plan. 

Valfrihetssystem som LOV vilka är vidöppna för bedrägerier har stängts, skolresultaten har stadigt förbättrats, innovativa jobbsatsningar har genomförts, internkontrollen av kommunens egna anställda har skärpts - för att motverka bestickning och hot - och fusket med socialbidrag har avslöjats och bestraffats effektivt bland annat genom hembesök hos bidragstagarna. Inte minst har Södertälje valt att tala öppen om problemen.

Den nu pågående "våldspiralen" (polisens beteckning) i Södertälje med flera skjutningar och två mord inom några få dagar visar att hur mycket som än görs så finns det alltid mer kvar att få gjort. Att hålla uppe garden mot gangsterväldet är en evighetssyssla.

Den snart tillträdande borgerliga regeringen kommer - för allt vad vi nu vet - att prövas på frågan om gangsterskjutningarna. Som läget är nu är jag övertygad om att det finns ett starkt medborgerligt stöd för att göra nästan "vad som helst" för att få stopp på våldet. Det absolut viktigaste är att så snabbt som det är möjligt få till en förbättring av polisens resultat. Regeringen kan höga straffen till tredubbla livstider; det spelar ändå ingen roll efter nästan inga av mördarna i gangstermiljöerna åker fast. Polisen har blivit till ett oförargligt rundningsmärke för de kriminella. Om det framförallt krävs bättre lagar, bättre domstolsprocedurer, bättre polistaktik, bättre polischefer och eller bättre organisation är svårt för en lekman att veta. Men saker och ting behöver solklart bli mycket bättre.Att det återigen börjar mördas och skjutas i Södertälje är händelser som understryker gangsterproblemets dynamik och vitalitet.