En dominant i den svenska politiken

1982 skapade Assar Lindbeck också stort rabalder då han med buller och bång lämnade in sitt socialdemokratiska medlemskort i protest mot den socialdemokratiska löntagarfondspolitiken.

Krönika 5 april 2021 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nationalekonomiska föreningen gav dagarna före påsk ut ett temanummer av sin tidskrift "Ekonomisk debatt" som handlade om nationalekonomen, professorn, den tidigare socialdemokraten och reformatorn Assar Lindbeck. Lindbeck dog i augusti 2020, strax efter sin nittionde födelsedag. Temanumret i "Ekonomisk Debatt" (som grundades av Assar Lindbeck för flera decennier sedan) innehåller en lång rad artiklar från vänner, forskare, kollegor, studenter och arbetskamrater från olika håll i världen. Fascinerande läsning om en fascinerande livsgärning. Två av hans mest publika avtryck i samtidshistorien rörde båda två svensk och dramatisk inrikespolitik.  På påskdagens ledarsida lyfte jag fram artikeln av den tidigare statsministern Carl Bildt som i sitt inlägg bland annat lyfte fram Assar Lindbecks avgörande insatser för reformeringen av svensk ekonomi genom den så kallade Lindbeckkommissionen 1992/1993. 1982 skapade Assar Lindbeck också stort rabalder då han med buller och bång lämnade in sitt socialdemokratiska medlemskort i protest mot den socialdemokratiska löntagarfondspolitiken. Debatten om löntagarfonder hade då pågått länge och Assar Lindbecks rappa och tydliga motstånd mot fonderna bidrog starkt till att hela det - i mina ögon - tokiga projektet rann ut i sanden. Mårten Palme är professor i nationalekonomi vid Nationalekonomiska institutionen på Stockholms universitet. I temanumret av "Ekonomisk Debatt" medverkar han med en personligt akademisk artikel där jag citerar inledningsraderna:

"Jag kände Assar från min barndom som en vän till mina föräldrar. Långt senare, på 2000-talet, kom våra vägar att korsas igen då vi började arbeta på ett gemensamt forskningsprojekt om orsakerna bakom den skenande sjukskrivningen i Sverige. Under eran av vår nya bekantskap fanns en outtalad fråga: Varför hade Assar och min far slutat att umgås i slutet av 1970-talet? Mitt första minne av Assar härrör från någon gång på 1960-talet. Assar och hans familj hade flyttat in i en villa på Ryttmästarvägen i Vällingby. Assar, tillskyndare av alla modernitetens landvinningar, guidade runt mig och mina föräldrar i villan. Efter flytten till Vällingby umgicks vi en del familjevis. Assar hade ett pingisbord i källaren på sin villa. Några gånger följde jag med min pappa för att spela pingis. Andäktigt satt jag och Assars son Dan och tittade på våra fäders intensiva spel. Efter matcherna vidtog lika intensiva diskussioner om olika samhällsproblem." Lindbeck och Palme var något av ett radarpar. Men något gick snett. Så kan det gå.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: Vi ska inte skämmas för vår vapenindustri

Vi ska inte skämmas för vår vapenindustri
Medicin

Hallengren: Jämför inte apkoppor med covid

Hallengren: Jämför inte apkoppor med covid
Nato

Natos Top Gun: Ni kommer att lära oss mycket

Natos Top Gun: Ni kommer att lära oss mycket

Widar Andersson: Realpolitiska bataljer för att säkra fred och frihet

Profilbild
Politik

Finland räknar med utdragen Natoprocess

Finland räknar med utdragen Natoprocess
Visa fler