En djungel av korruption, bedrägeri och hot

Korruptionens affärskultur förstärks alltmer också här hemma.

Privata slagsmål ute på korrumperade arbetsplatser är inget som löser samhällsproblemen.

Privata slagsmål ute på korrumperade arbetsplatser är inget som löser samhällsproblemen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2023-04-23 15:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Systemet är inte korrumperat, korruption är systemet”, så skriver Oscar Jonsson i sin nya bok "Hotet från Ryssland." (Mondial 2023) Jonssons bok kom för mig när jag nyligen talade med Lennart Weiss, kommersiell direktör på bygg- och fastighetsföretaget Veidekke Sverige AB och inbiten socialdemokrat. Han deltar i arbetet med att granska de företag som arbetar som underentreprenörer i Veidekkes byggprojekt. "Hittills har vi undersökt ett 60-tal östeuropeiska bolag. Vi har ännu inte funnit något företag som är ens i närheten av att betala rätt löner, skatter eller sociala avgifter", sa Weiss till mig. Enligt honom finns den ryska korruptionssmittan kvar som en utbredd affärskultur i forna Östeuropa. Och med den strida strömmen av företag och arbetare -med eller utan arbets- och uppehållstillstånd - från Östeuropa som verkar i Sverige så förstärks korruptionens affärskultur även här hemma.

Oscar Jonsson konstaterar apropå de ryska säkerhetshoten att "Sverige har en lucka mellan ambition och verklighet som kommer att ta tid att fylla."

Så är det definitivt också när det gäller ambitionen att få stopp på den korrumperade affärskulturen i arbetslivet. Dagens Nyheters reporter Ulrika By har i ett par reportage (16-17 april) skildrat verkligheter på arbetsmarknaden som snarare påminner om en djungel än om en reglerad arbetsmarknad där parterna bestämmer villkoren i avtal och förhandlingar. I djungeln ägnar sig syndikalisternas "Byggsyndikat" åt "indrivningsblockader" ute på skurkföretagens arbetsplatser för att kräva in pengar åt "migrations- och gästarbetare" varav många arbetar svart och/eller inte har rätt att vara i Sverige. 

I DN: s reportage framställs "Byggsyndikatet" som en fackförening vilken som helst. Men syndikalisterna har inga kollektivavtal; finns det avtal så är de slutna med Byggnads eller andra LO-förbund. Byggsyndikatet ägnar sig åt privat verksamhet. Syndikalisterna är också en politisk organisation som motsätter sig fredsplikten i kollektivavtalen och som romantiserar lokala stridsåtgärder och föraktar centrala förhandlingar.  

Man kan tycka att Byggsyndikatet gör nytta för enskilda stackare som blivit lurade av skurkföretag. Det kan jag också tycka. Men i den lite större bilden är utvecklingen gravt samhällsfarlig. Var är parterna och myndigheterna och politikerna som har ansvaret? Privata slagsmål mellan indrivare och skurkar ute på skuggsamhällets tusentals arbetsplatser göder bara fortsatt korruption och kriminalitet.