En bostadsminister med attityd och egen vilja

Den nye bostadsministern Johan Danielsson i Magdalena Andersson S-regering har fått något av en rivstart.

Krönika 6 april 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under de senaste dagarna har han fått ta emot Karolina Skogs utredningsförslag om ny inriktning på den sociala bostadspolitiken och Eva Nordströms betänkande om ett förmånligt startlån för kreditvärdiga unga och andra "förstagångsköpare" på bostadsmarknaden. Jag hör också allt fler röster som talar om en "helt ny attityd" på regeringskansliet sedan Johan Danielsson tog plats i sammanhanget. 

Lennart Weiss är direktör på fastighetsföretaget Veidekke och socialdemokratisk debattör och utredare. Han har i åratal argumenterat mot den hittills förda regimen där politiken har traskat patrull bakom Riksbankens och Finansinspektionens mycket restriktiva syn på lån och amorteringar på bostadsmarknaden. Unga och andra med bra jobb och goda löner men som inte har en bostad att sälja för att få ihop till den höga kontantinsatsen har stoppats från att köpa sig en bostad. De har istället i många fall hänvisats till hyresmarknaden där månadskostnaderna är mycket höga. Jag ställde några frågor om startlånet till Lennart Weiss:

"För ovanlighetens skull är jag entydigt positiv. Det är bra att det finns mekanismer för ensamstående med barn samt att det även kan ges till andra grupper som inte haft ett bolån de senaste 10 åren. Startlån har endast fördelar. Det är bara att hoppas att trycket från den unga generationen samt de stora kooperativa organisationerna är tillräckligt starkt. Då ska det nog kunna gå vägen", säger Lennart Weiss.

Inifrån bostadskooperationen hörs liknande tongångar. Johan Nyhus är förbundsordförande i HSB och har en bakgrund som S-politiker i Göteborg. Han har tidigare varit mycket kritisk till "de korslagda armarnas" bostadspolitik som han anser att S-MP-regeringarna har ägnat sig åt. “Startlån till förstagångsköpare är bästa bostadsförslaget på många år.  Utredningens förslag är balanserat och kan bokstavligen öppna nya dörrar till bostadsmarknaden. HSB har efterfrågat detta under lång tid och vi vet även att detta är något som de unga själva välkomnar", säger Johan Nyhus nu i ett pressmeddelande. 

Karolina Skogs utredning hade snäva direktiv. Hennes förslag handlar därför i huvudsak om nya utredningar om den sociala frågan och om bostadspolitiken i stort. Karolina Skog argumenterar spännande om att det behövs mer riktade insatser - inte bara generella - för att komma tillrätta med bostadsnöden. Jag hoppas Johan Danielsson tar väl hand om förslagen. 

 


 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa