Å ena sidan: Strax före midsommar höll Sveriges EU-minister Jessika Roswall öppningsanförandet när den svenska regeringen bjöd in medlemsländer, institutioner och föreningar till ett rejält möte om rättsstatens och demokratins ställning och problem i unionen. I den stora salen på konferensanläggningen Scandinavian XPO vid Arlanda flygplats fanns drygt 100 människor från Europas alla hörn. Jessika Roswall talade om striden för riktig yttrande- och pressfrihet, mot korruption och för likhet inför lagen som hela tiden pågår inom EU och i medlemsstaterna. Jag var där. Å andra sidan ett Ryssland som helt emot alla lagar och rättsordningar som finns har kastat sig över grannlandet Ukraina. Ett Ryssland där det under midsommarhelgen utbröt inbördes strider mellan ett ryskt privatägt rövarband till armé som med vapen i hand utmanade det statliga rövarbandet i Kreml.
Ryssland påminner oss på många sätt varifrån vi alla kommer. Vi kommer från helt rättslösa samhällen där den starkes rätt trumfade alla annan rätt. Vi kommer från samhällen där elitens klaner och köpta arméer ofta gjorde allt vad de kunde för att eliminera kungar och andra befattningshavare som såg ut att kunna äventyra deras intressen.
När Ryssland på det här sättet bokstavligen här och nu levandegör tidigare generationers utsatthet och rättslöshet så kontrasterar EU-bygget som en än större demokratisk bedrift än vad man till vardags upplever.
Den tidigare statsministern Göran Persson var i början av sin karriär kommunstyrelseordförande i Katrineholm. Senare i livet kom han - precis som Ulf Kristersson just nu - att under ett halvår leda Sverige som ordförandeland i EU. Persson förklarade ofta att hans erfarenheter från Katrineholm vägledde honom även som EU-ordförande. Det handlar om politik på olika nivåer men likafullt politik, sa Persson. Jag förstod mer på djupet vad han menade när jag deltog vid EU-mötets förhandlingar på Scandinavian XPO.
Här fanns vänsterliberala EU-parlamentsledamoten Sophie in ´t Veld som rödglödgat angrep Ungern, Polen och Grekland för antidemokratiska tendenser. Här var Ungerns konservativa justitieminister Judit Varga som pendlade mellan defensiva och offensiva argument. Hör fanns inte minst EU-kommissionens vice ordförande Vêra Jourová som realpolitiskt klokt talade om "alla medlemsstaters" ansvar för demokrati och rätt. Framförallt slog hon fast nödvändigheten av att EU-kommissionen håller sig "strikt" inom sina rättsliga befogenheter. Så sant som det är sagt.