Elstödet är en återvändsgränd för svensk politik

Regeringen har med rätta fått utstå hård kritik för både lättsinniga löften och tafflig hantering av det så kallade "elstödet"; en kompensation till hushåll och företag för höga elpriser. Men problemet är större än så.

Elisabeth Svantesson (M) är finansminister. Hon och Damberg från S och Sjöstedt från SD bör bli överens om att avsluta elstödet så fort som möjligt.

Elisabeth Svantesson (M) är finansminister. Hon och Damberg från S och Sjöstedt från SD bör bli överens om att avsluta elstödet så fort som möjligt.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Krönika2023-05-15 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elstödet finansieras av avgifter som elnätsföretag betalar in till statliga Svenska Kraftnät. Avgifternas storlek ökar i takt med att skillnaderna mellan elpriserna i olika prisområden ökar. Eftersom dessa skillnader varit enormt stora har avgifterna blivit enorma. Vilket har gjort det nödvändigt för elnätsföretagen att i sin tur kraftigt höja elpriserna för företag och hushåll. 

Att dessa så kallade "flaskhalsavgifter" nu skickas tillbaka till ut till kunderna i form av bidrag är i och för sig rimligare än att hundratals miljarder kronor samlas på hög hos en statlig myndighet. Än mer rimligt är förstås att staten använder avgiftspengarna för att investera i bättre överföringssystem för elektricitet och för investeringar i elproduktion i de södra delarna av Sverige. Stora brister i överföringskapaciteten och i väderoberoende elproduktionsförmåga i södra Sverige är ju två grundläggande orsaker till de höga och oberäkneliga elpriserna. Att låta ofullkomligheterna i statens energipolitik bestå för att istället skicka ut bidrag till folk i tid och otid känns inte som ett Sverige som blir mer som Sverige; för att använda en bra slogan från Socialdemokraterna.  Sådana system påminner mer om bananrepubliker än om stabila industri- och välfärdsstater. 

Därför är det viktigt att politiken, finansminister Elisabeth Svantesson, hennes "skugga" Mikael Damberg och SD: s Oscar Sjöstedt blir och är(?) överens om att elstödet inte ska permanentas. Om det bedöms vara fördelnings- och näringspolitiskt oundvikligt att under en period försöka kompensera för statens prishöjande brister så borde man överväga att justera energiskatten och momsen på energiskatten på el. Här finns att ta av. Elektrifieringen av Sverige är vår tids stora svenska bidrag till ett bättre klimat och ett utvecklat välstånd. En större energiskattereform torde därför hur som helst stå och banka på riksdagens dörr. 

Statliga Kraftnät har redan förhandlat fram ett par sänkningar av flaskhalsavgifterna vilket i förlängningen minskar behovet av elprisökningar hos slutkunderna. Det är bra agerat. Men politiken behöver dra ett strukturellt strå till stacken. De tre stora partierna bör stoppa tillbaka den populistiska ande som hoppat ut ur flaskan i och med elstödspolitiken.