Det positiva är att vi nu är ute ur den rosengröna bubblans grepp

Batteritillverkaren Northvolt varslar runt 1000 av sina anställda i Skellefteå i Västerbotten om uppsägning. Några hundra av medarbetarna på Northvolt i Västerås och i Stockholm får också gå.

Tunga besked för folk och verksamheter i Skellefteå när Northvolt varslar. Det kreativa i eländet är att vi nu är ute ur den rosengröna bubblan. Nästa batterifabrik kommer att få bättre möjligheter att agera som ett vanligt företag med vanliga krav och villkor.

Tunga besked för folk och verksamheter i Skellefteå när Northvolt varslar. Det kreativa i eländet är att vi nu är ute ur den rosengröna bubblan. Nästa batterifabrik kommer att få bättre möjligheter att agera som ett vanligt företag med vanliga krav och villkor.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Krönika2024-09-25 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varslen kommer som en naturlig reflex av att bolagets produktion är för undermålig. Bolag som inte klarar av att producera det de är skapade för att göra blir inte särskilt långvariga. Det är inget konstigt med det. Varför det har gått så dåligt för Northvolt är svårt för en utomstående lekman att veta. Det rapporteras om brister i den tekniska utrustningen. Det talas om att gamla maskiner från Kina har ställt till med stora problem. Andra källor talar om bristande kompetens i företagsledningen. Man har varit bättre på att hålla föredrag om att bygga batterier än vad man varit fena på att faktiskt bygga och sälja batterier. Man kan ha haft otur också. Det är tungt och tufft att springa i första ledet när motståndets kulor och missiler viner om öronen: Elbilsförsäljningen har slutat växa och det behövs inte så värst många nya batterier för tillfället.  Vilket bland annat stället till med stora problem för en av Northvolts storägare; biltillverkaren Volkswagen. 

"Kreativ förstörelse" är kärnan i västvärldens framgångsrika ekonomiska system. Företag som inte går så bra läggs ner för att lämna plats åt företag som är bättre. Företag som inte fungerar bra ska avvecklas så att de inte "stjäl" investeringskapital, arbetskraft och kompetens från företag som har bättre chanser att lyckas. Givet ett fungerande socialt skyddsnät för de anställda som drabbas och givet en vettig konkurslagstiftning så är det i det stora hela inte mer än ett hack i kurvan även när ett stort företag går under. 

För orten Skellefteå kan det givetvis vara kämpigt. Med lite tur flyttar andra företag snart in i de öde delarna av Northvolts fabrik. Med mer otur så smällen tyngre. Norrköping tappade 14 000 industrijobb mellan åren 1990 och 1997. Det tog runt 25 år innan antalet arbetsplatser var tillbaka på 1990 års nivå. Hoppas Skellefteå slipper den resan.

Det speciella med Northvolt är att bolaget dragits in i en sörja av politik/media när den är som sämst. En religiöst präglad världsfrånvändhet har präglat klimatomställningsförväntningarna på bolaget. Vett och sans - ska ett bolag göra nytta så krävs att man har ordning på sin produktion och försäljning - fick ge vika för rosengröna drömmar och för politiker som kastade pengar in i bolaget och för ett medieklimat som klassade kritiker och skeptiker som typ landsförrädande klimatförnekare. Nu är vi ute ur den bubblan. Vilket ger "nästa Northvolt" bättre chanser att lyckas.