Ebba Busch i högform efter pandemins husarrest

Kristdemokraterna inledde sitt riksting på Louis de Geer i Norrköping på fredagsmorgonen. Jag var där.

Ebba Busch byggde klossar för att visa på vårdköernas utveckling när hon talade på rikstinget på fredagen.

Ebba Busch byggde klossar för att visa på vårdköernas utveckling när hon talade på rikstinget på fredagen.

Foto: TT

Krönika2021-11-13 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Familjen är ju ett klassiskt politikområde för KD. Eller kanske inte längre? Ett ombud påpekade från scenen att det inkommit 11 motioner om familjefrågor medan 111 motioner har lämnats in om kriminalpolitik. Det råder i alla fall familjär och informell stämning på det lilla och nästan alltid kämpande partiets sammankomster. På väg ner från pressrummet och till den stora kongresshallen lyckades jag och en kollega från en sydsvensk tidning förirra oss in bakom scenen där öppningsceremonin just förbereddes. Vårt uppdykande på en plats där vi absolut inte skulle vara vållade dock ingen oro utan vi togs emot med skratt och glada presentationer och hjälp att hitta rätt. "Hade vi gjort det här förra veckan på kongressen i Göteborg så hade vi nog blivit skjutna", viskade kollegan med ett snett leende när vi krånglade oss av scenen. 

Olle Vikmång (S) är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han bidrog till den vänliga stämningen när han från scenen personligt och generöst hyllade sin "vän och kollega" Eva-Britt Sjöberg (KD) som är kommunalråd i det gemensamma styret i stan där S, KD, C och L regerar ihop. 

Partiledaren Ebba Busch intog scenen vid elvatiden på fredagsförmiddagen. Politik är ju till dels en ordbransch där inte minst partiledarnas ord är särskilt viktiga. Ebba Busch har verkligen orden; hon är en estradör av guds nåde. I Norrköping var hon i högform. Effektivt och med värme, humor, självdistans och krydda tog hon sig an flera tunga problem som tynger människor och samhällen i Sverige: Vårdköer, tillgång på elektricitet, äldreomsorgsbrister, utanförskap av olika slag, arbetslöshet och kriminalitet. Allt levererat med genomtänkta och sammanhängande ord som lockade åhörarna till skratt, tårar, andlöst lyssnande och stormande applåder. 

Efter långa och många pandemimånader utan direkta möten där Ebba Busch politiska tillvaro dominerats av en udda och allt mer sorgligt farsartad husaffär, av nedåtgående opinionssiffror och av kvirr och klagomål inifrån partiet så fanns det nog en hel del frustration som ville ut ur hennes kropp. Och det lyckades hon med. Vården ska enligt planerna bli KD: s huvudfråga i valet. Partiet vill få ner vårdköerna genom att avskaffa den politiska styrningen på regionnivå för att istället ge vården en tydlig nationell styrning och struktur. Vi får väl se hur det går med den saken. Det mest ljudliga bifallet från de sina fick Ebba Busch hur som helst när hon talade om KD som partiet för trygga familjer.

Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg hälsade Kristdemokraterna välkomna till Norrköping tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång.
Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg hälsade Kristdemokraterna välkomna till Norrköping tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång.
Karta: Louis De Geer Konsert & Kongress