Ebba Busch är en bättre skyddsängel än Kakabaveh

Morgan Johansson tillägnades en egen avdelning i partiledardebatten hos TV 4 på söndagskvällen.

Ebba Busch erbjöd sig att vara Magdalena Anderssons skyddsängel fram till valet. Allt har ett pris förstås. Men Busch är solklart en mer pr4isvärd skyddsängel än Amina Kakabaveh.

Ebba Busch erbjöd sig att vara Magdalena Anderssons skyddsängel fram till valet. Allt har ett pris förstås. Men Busch är solklart en mer pr4isvärd skyddsängel än Amina Kakabaveh.

Foto: Mats Andersson/TT

Krönika2022-06-06 12:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilket torde vara en bedrift som få enskilda statsråd före honom har lyckats med i modern tid. Som landet nu ligger i riksdagen gjorde TV 4 en högst rimlig ommöblering i partiledarnas debattämne när de lät Morgan Johansson ersätta klimatet; eller vad det nu var för debattområde som fick stryka på foten på grund av det misstroendehotade statsrådet. Omröstningen om förtroendet för Johansson är planerad att hållas klockan 12 på tisdagen den 7 juni. Om den alls blir av? När Sverigedemokraterna i förra veckan begärde att riksdagen skulle få rösta om förtroendet för Morgan Johansson så reagerade statsminister Magdalena Andersson starkt. Hon deklarerade upprört att hon avgår som statsminister i fall riksdagen röstar bort honom ur hennes regering. 

Utgången i en eventuell misstroendeomröstning är oklar. Det kan vara så att vilden Amina Kakabaveh har avgörandet i sin hand. Vilket nog är ett väl bräckligt halmstrå för Magdalena Andersson?

Debatten i TV 4 visade att båda sidorna har tämligen haltande argument för sina respektive ståndpunkter. De fyra partierna SD, M, L och KD som står enade mot Morgan Johanssons fortsatta värv som justitieminister anför att Johansson under åtta år "varit den sämsta justitieminister som Sverige någonsin haft." Om det nu är på det viset; varför väntade man i så fall tills det bara är 100 dagar kvar till valet innan man tog ett initiativ för att avsätta honom? 

Magdalena Anderssons argumentering för Morgan Johansson vikt och betydelse har även den sina luckor. Visst är han viktig för henne i rollen som den mest erfarne i regeringen. Men linjen att väva samman honom med utgången av Sveriges Natoansökan är milt sagt skakig. Magdalena Anderssons avgångshot behöver därför garderas med andra handlingsalternativ om regeringen bedömer risken för förlust i omröstningen som påtaglig.

Under debatten i TV 4 erbjöd sig KD-ledaren Ebba Busch att ersätta Amina Kakabaveh som regeringens skyddsängel i riksdagen. "Låt Johansson gå så lovar vi att säga nej till varje ny misstroendeomröstning fram till valet", sa Ebba Busch. Magdalena Andersson valde klokt nog humor istället för ilska och tackade för "den stora uppslutningen för henne som statsminister", och skulle överväga erbjudandet. Vi får se vad som händer. Vid minsta osäkerhet om utgången i omröstningen kommer Morgan Johansson att avgå självmant innan tisdag klockan 12. Annars sitter han kvar.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om