Dumt av Dadgostar att plaska runt i Sjöstedts flod

Stockholms ström vid riksdagshuset får här symbolisera den Sjöstedtska flod som den nyvalda partiledaren Nooshi Dadgostar bör hålla sig borta från. Nya tider innebär nya lägen. Förtroende istället för misstroende kanske?

Stockholms ström vid riksdagshuset får här symbolisera den Sjöstedtska flod som den nyvalda partiledaren Nooshi Dadgostar bör hålla sig borta från. Nya tider innebär nya lägen. Förtroende istället för misstroende kanske?

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2020-12-09 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nooshi Dadgostar är ny på jobbet som ledare för Vänsterpartiet. Hon tog över när den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt tackade för sig och förenades med ambassadörsfamiljen i Vietnam. Sjöstedt ledde partiet i två val. 2018 nådde Vänsterpartiet upp till åtta procent; partiets fjärde bästa valresultat någonsin och bara en ynka tiondels procent sämre än vad V erövrade i valet under revolutionsåret 1917. Januariavtalets utpekande av Vänsterpartiet som ett parti "utan inflytande" blev startskottet för Sjöstedts mer aktivistiska period i sitt partiledarskap. Han krokade befriande ogenerat arm med Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch och därmed talade Sjöstedt för en majoritet i riksdagen när han hotade den nytillträdda arbetsmarknadsministern Eva Nordmark med en misstroendeförklaring om reformeringen av Arbetsförmedlingen inte lades om. Misstroendemajoriteten återuppstod i frågan om regeringens ambition att förändra lagen om anställningsskydd enligt förslag från en statlig utredning. 

Nåväl. Regeringen Löfven krånglade sig ur Sjöstedts majoritetsgrepp. Allt buller och bång gjorde att Sjöstedt syntes och hördes mer än vanligt och opinionssiffrorna för hans parti började så sakta närma sig partiets solklart bästa valresultat någonsin;- Gudrun Schymans 12 procent 1998. Som nyvald partiledare har Nooshi Dadgostar därför ärvt ett stöd på cirka 10 procent. (9, 3 i SCB: s stora undersökning för en vecka sedan. Något mer i flera andra undersökningar.) Hon verkar också ha ärvt ett parti som vill fortsätta på Sjöstedts bråkigt inslagna väg. På något annat sätt är det nämligen svårt att tolka att Dadgostar efter ett partiledningsmöte under den gångna helgen, meddelade omvärlden att vänsterpartiets "misstroendehot" står kvar i frågan om anställningstryggheten. 6 december sa hon till SVT att regeringen inte kan gå vidare med en lagstiftning som "struntar” i stora delar av Sveriges löntagare."  Saken är emellertid den att i stort sett hela fackföreningsrörelsen - inklusive halva LO i form av IF Metall och Kommunal - och Svenskt Näringsliv har skrivit och står bakom det avtal som nu ska bli lag. Läget är helt nytt. Misstroendekartellen är upplöst. Vare sig M eller SD har något intresse av att gå emot alla tjänstemannafack, stora arbetarfack och Svenskt Näringsliv. Nooshi Dadgostar och V behöver därför tänka om. Att plaska runt i Sjöstedts flod gör ingen nytta.V borde tänka mindre på misstroende och mer på om de skulle våga och orka ta förtroendet att bli ett regeringsparti.