Bristerna i krisberedskapen har också blixtbelysts. En grundläggande beredskapsbrist som diskuterades mycket under våren 2020 var att offentliga åtgärder utgick från ett alltför homogent perspektiv på befolkningen. När de som avled med Covid-19 blev allt fler under fjolåret så skapades underlag för forskning och granskning utifrån verkliga data. Exempelvis rapporterade Läkartidningen om dramatiska skillnader i överdödlighet i Sverige: "Personer födda i Somalia, Syrien och Irak, som sannolikt är svagt etablerade i Sverige, hade en tydligt ökad överdödlighet jämfört med personer födda i Sverige, EU, Norden eller Nordamerika under våren 2020." Sverige var och är allt annat än homogent. Vilket fördelningen av de Covidrelaterade dödsfallen övertydligt visade.
Statistikmyndigheten SCB visar nu med nya siffror att även vaccinet mot Covid-19 blottlägger samband mellan människors bakgrunder och deras beteenden i de svenska nutiderna. Viruset använde döden som pedagogiskt hjälpmedel. Vaccinet nyttjar istället demokratin. SCB har samkört uppgifter om antal personer över 16 år som (i slutet av oktober 2021) var dubbelvaccinerade mot Covid-19 med hur många av de röstberättigade som deltog i kommunvalet 2018. Enligt SCB finns det ett tydligt samband mellan valdeltagande och vaccinationsgrad. Många vaccinerade: Högt valdeltagande. Få vaccinerade: Lågt valdeltagande. SCB använder sig av ”demografiska statistikområden” som är under kommunnivån. Statistikmyndigheten redovisar bland annat 20 demografiska statistikområden där vaccinationstäckningen är högst 43 procent. I de flesta av de här områdena varierar valdeltagandet mellan 50 och 60 procent.
Enligt SCB rör det sig om områden som ligger i miljonprogramsområden i våra tre storstadskommuner. Delar av Gårdsten i nordöstra Göteborg har den lägsta vaccinationsgraden i landet, bara 36 procent. Här var valdeltagandet 43 procent.
Döden och demokratin visar oss tydligt Sveriges svagheter. Det klassiska Sverige är alldeles för svagt och tillbakadraget för att kunna sätta sin prägel på den omfattande utomeuropeiska invandringen. Statsminister Magdalena Andersson bör ha goda chanser att vinna gehör i riksdagen och i befolkningen för en mer realistisk politik. Vi behöver en kraftig migrationspolitisk defensiv för att inte fylla på problemen som vi gör idag. Vi behöver en kraftig socialpolitisk offensiv för att på allvar ta itu med de problem som vi har. Kloka ledare bryr sig om död och demokrati.