Detta handlar om ett misskött lotteri–inte om en hotad demokrati

Socialdemokraternas lotteriförsäljning har allvarliga problem. Partipolitiska lotterier behöver ha en bra mix av effektiva försäljare och partinära ideal för att lyckas.

Politiska partiers lotteriintäkter bör framförallt genereras av de egna medlemmarna och sympatisörerna. Annars blir det lätt fel. Vilket DN: s avslöjande övertydligt visar.

Politiska partiers lotteriintäkter bör framförallt genereras av de egna medlemmarna och sympatisörerna. Annars blir det lätt fel. Vilket DN: s avslöjande övertydligt visar.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2024-09-13 15:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redaktionen på Dagens Nyheter har avslöjat hemska interiörer från ett callcenter i Barcelona där svenska ungdomar ringer till äldre och förvirrade personer för att pracka på dem partilotter från Socialdemokraterna. DN: s ledarsida hävdar överpolitiserat att lotteriskandalen hotar "demokratins spelregler" eftersom SD och M gynnas. Trams. Det här handlar om ett misskött partilotteri och inget annat. 

 

Jag är uppväxt i ett Folkrörelsesverige som finansierade sin verksamhet med medlemsavgifter, lotterier, bingokvällar och tipspromenader med startavgifter. Som lokalombudsman i ungdomsförbundet SSU stod jag varannan lördag utanför Domus i Nässjö och sålde A-lotter där den finaste vinsten var en ny bil från Saab. Det socialdemokratiska A-lotteriet hade ett avtal med Saab-handlarna som innebar att jag kunde hämta en fin bil från Saab som jag parkerade där jag stod och sålde mina lotter på lördagarna. Lotterna drog in en hel del pengar till partiet och ungdomsförbundet. En lyckad lottförsäljning var fundamental för SSU-kretsens möjlighet att betala mig något som kunde kallas för lön.

Alla de där lotterilördagarna utanför Domus i Nässjö var - utöver inkomsterna - utomordentligt bra tillfällen för möten med folk och väljare. A-lotter var en helt integrerad och naturlig del av mitt uppdrag som ombudsman inom Socialdemokraterna. Varje möte jag åkte ut till, varje sammankomst inom partiet och på varje öppen tillställning som valdebatter och torgmöten var lotterna en självklar del av min utrustning. Det var inget konstigt med det. 

En gång för kanske tjugo år sedan vann jag en långresa i ett lotteri som A-lotterierna arrangerade.Det blev en fin resa och fina minnen som stärkte banden till de socialdemokratiska lotteriägarna. 

Att politiska partier egenfinansierar en hygglig del av sina verksamheter har ett stort värde. Att överlåta finansieringen enbart på statliga bidrag och/eller intäkter från kommersiella företag riskerar att alienera medlemmar och sympatisörer. Vilket Dagens Nyheters granskning visar med all tänkbar övertydlighet. Socialdemokraterna har försökt att bemöta tidigare kritik mot lotteriverksamheten med ord om att kritikerna är ute efter att strypa den socialdemokratiska oppositionen. Det ligger kanske något i det. Men det vi ser nu är framförallt ett slags självstrypning. Varken staten eller kommersialismen kan ersätta folkrörelsen. Så är det. 

Karta: Nässjö