Det som staten förväntar sig av en som vill vara svensk

På senhösten 2025 samlas Socialdemokraterna för att genomföra sin 40: e ordinarie partikongress sedan partiet bildades 1889.

Hans Dahlgren har varit med länge och har erfarenhet av upp-och nedgångar i politiken. Här en bild från en pressträff 2001 med den dåvarande regeringens särskilda statssekreterargrupp. Från vänster ser vi Lars Danielsson, Per Nuder samt Hans Dahlgren. Allt är inte alltid så muntert i ett parti med tre århundraden på nacken.

Hans Dahlgren har varit med länge och har erfarenhet av upp-och nedgångar i politiken. Här en bild från en pressträff 2001 med den dåvarande regeringens särskilda statssekreterargrupp. Från vänster ser vi Lars Danielsson, Per Nuder samt Hans Dahlgren. Allt är inte alltid så muntert i ett parti med tre århundraden på nacken.

Foto: Roger Vikström/TT

Krönika2024-01-26 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På kongressen 2013 antog Socialdemokraterna ett nytt partiprogram. 2025 är det dags igen. Hans Dahlgren är huvudsekreterare i den programkommission som har uppdraget att ta fram ett nytt program. Programkommissionen leds av partiordföranden Magdalena Andersson. I kommissionen ingår några av partiets mer profilerade politiska tänkare som Ardalan Shekarabi, den stigande S-stjärnan Lawen Redar, Niklas Karlsson från Skåne och Emma Vigren från Umeå.

Hans Dahlgren är en nestor inom socialdemokratin och i svenskt nutida samhällsliv i stort. Under tidigt 1970-tal var han under några år reporter på SVT: s Aktuellt och var bland mycket annat med om att tillsammans med Bo Holmström direktrapportera från Norrmalmstorg i Stockholm. I augusti 1973 höll två kriminella kändisar - Janne Olsson och Clark Olofsson - anställda på dåvarande Kreditbanken på Norrmalmstorg som gisslan. Det blev ett utdraget drama.

1975 var Hans Dahlgren utrikespolitisk rådgivare åt den socialdemokratiska statsministern Olof Palme. I den rollen var han på plats i Helsingfors på den europeiska säkerhetskonferensen.

I den socialdemokratiska partitidningen Aktuellt i politiken (AiP) (19 januari 2024) berättar Hans Dahlgren om mötet: "Där kom Leonid Brezjnev, fortfarande Sovjetunionens och kommunistpartiets ledare, där kom Gerald Ford. Alla skrev under på att gränserna i Europa är okränkbara. Man får inte med våld ta för sig av ett annat land. Det kan tyckas som en självklarhet, men då fästes det på papper. Den ordningen har gällt tills Krim 2014", säger Dahlgren. 

Han har haft viktiga politiska uppdrag för fem socialdemokratiska statsministrar. Han har kort sagt sett tider komma och gå. Vilket är viktigt för en programförfattare i ett gammalt regeringsparti som vill hålla sig ungt.

En annan S-nestor - Anne-Marie Lindgren - gör i samma nummer av AiP en historisk kommentar om de socialdemokratiska partiprogrammen under tre århundraden. Hon tecknar en bild av S-programmen som ett slags speglar av sin samtid. Förstatligande var till exempel ett mycket frekvent begrepp i programmen fram till 1960. Gradvis gled statligt ägande ut ur programmen för att helt försvinna 2023. Möjligtvis får staten en renässans i programmet 2025. Inte som ägare av företag i första hand. Utan mer som en tydlig ledfyr för vad Sverige är för något och av vad som förväntas av den som vill vara svensk.