Det som byggde Sverige starkt behöver bli starkt igen

Det har nu gått tjugo år sedan den 26-åriga Fadime Sahindal mördades av sin far. Fadern mördade sin dotter därför att hon motsatte sig familjens rätt att bestämma över hennes liv och pojkvänner.

Fadime Sahindal fotograferad av UNT:s fotograf sommaren 1998. Det är nu 20 år sedan hon mördades av sin egen pappa.

Fadime Sahindal fotograferad av UNT:s fotograf sommaren 1998. Det är nu 20 år sedan hon mördades av sin egen pappa.

Foto: Jörgen Hagelqvist/UNT arkiv

Krönika2022-01-22 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid mordet hade familjen levt i Sverige i nästan tjugo år. Pappan avtjänade 16 år i fängelse för det brutala mordet på sitt barn. Han utvisades inte ur Sverige utan finns kvar i landet. Mordet på Fadime Sahindal blev, tillsamman med andra grova våldsbrott mot unga kvinnor som sökte frigörelse från medeltida hedersstrukturer, starten för en mer allmän politisk och social debatt om hedersvåldet och om vad Sverige borde och kunde göra för att få stopp på eländet. 

Hedersrelaterade mord på kvinnor, tvångsäktenskap, kvinnlig könsstympning och socialt begränsande tvång mot framförallt kvinnliga familjemedlemmar är påfallande vanligt i stora delar av världen. Framförallt är våldet utbrett i mer kollektivistiska samhällen där enskilda familje- och klanmedlemmars uppgift framförallt är att hedra familjens överhuvud och anseendet i byn och i släkten. Sverige har under ett par decennier haft en omfattande inflyttning av människor från de regioner i Nordafrika, Mellanöstern och Asien där hedersvåldet är närmast samhällsbärande. 

Sociala och kulturella mönster bryts inte över en natt. Hedersvåldet med dess speciella variant av kvinnoförtryck blev därför steg för steg en del av Sverige. Med all respekt och tacksamhet för alla de enskilt ingripande insatser som görs i rättsstaten och i det civila samhället för att rida spärr mot hedersvåldet; den mest avgörande frågan är väl ändå hur pass bra/dåligt Sverige är som "smältdegel"? Hur pass närvarande är trycket på de nytillkomna att anamma de kulturella huvudstråken i det nya landet; för att på så sätt smälta in i helheten på ett smidigt sätt? 

Den svenska "helheten" är individualistisk, arbetsam och högbeskattad. Det som gäller för infödda bör i ett bra invandringsland gälla också för invandrare. Den som arbetar, sköter sig och betalar skatt får hjälp av smältdegeln att bli svensk. Här har Sverige misslyckats på senare tid. Väldigt få av de som flyttat hit utanför västvärlden försörjer sig genom arbete. Delar av den svenska arbetsmarknaden står vidöppen för kriminalitet. Myndigheterna har dålig koll på vilka som vistas i landet. Utanförskapet visavi det svenska göder sådant som hedersförtryck och befäster den vanmakt och desperation som ändade Fadimes liv i unga år. Det som byggde Sverige starkt behöver bli starkt igen.