Det är dags att lägga av med de där dumheterna nu

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuades tidigare i veckan av Jens B Nordström som är reporter på TV 4.

SVT: s Anna Hedenmo gjorde en mycket se- och hörvärd intervju med SD: s partiledare Jimmie Åkesson tidigare i veckan. Att kombinationen med anonyma konton och regeringsnära samarbete skaver framstod i all sin tydlighet.

SVT: s Anna Hedenmo gjorde en mycket se- och hörvärd intervju med SD: s partiledare Jimmie Åkesson tidigare i veckan. Att kombinationen med anonyma konton och regeringsnära samarbete skaver framstod i all sin tydlighet.

Foto: Sveriges Television

Krönika2024-05-16 14:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Intervjun pågår under drygt 15 minuter i ett oklippt och direkt flöde. Ämnet för intervjun var förstås de uppgifter om SD: s "anonyma konton" på sociala medier som TV 4 - programmet "Kalla Fakta" rapporterat om.    

Både partiledare Åkesson och reporter Nordström gör kanoninsatser. Som nyfiken tittare med någorlunda öppet sinnelag får man under den böljande slagväxlingen möjligheten att bilda sig en uppfattning om Åkessons styrkor och svagheter i själva sakfrågan om SD använder - eller inte använder - sig av anonyma konton på nätet för att bedriva negativa kampanjer mot andra partier och politiker?

För att börja med svagheterna. Det framstår som övertydligt att en del av SD: s politiska kommunikation bedrivs på ett sådant sätt att det inte framgår att det är partiet som är avsändare. Denna politiska kommunikation domineras av negativt kampanjande mot politiker och företeelser som SD betraktar som motståndare. SD är sprunget ur en miljö där alla andra är motståndare. Vilket är ömsesidigt. Alla andra har betraktat SD som sin motståndare. SD har bokstavligen krigat sig fram på gator och torg och på nätet. De har mött hat och de har spridit hat. Det är dags att lägga av med de där dumheterna nu.

Ett stort parti som förhandlar budget och en stor del av det politiska innehållet med landets regering kan inte och ska inte hålla på med omfattande negativt och anonymt kampanjande; framförallt inte mot dem som man regerar tillsammans med kan man tycka. Men helst inte mot någon förstås. Och ja, jag vet att SD inte är ensamma om den här sortens kampanjmetoder. Men skalan och aggressiviteten är i en klass för sig hos SD.

För att säga något om styrkorna. Som vanligt när det hettar till om SD och Åkesson så tycks det som om reptilhjärnan slår ut eftertanken hos stora delar av redaktionsledningarna och i oppositionen. Det överdrivna och överdramatiserade i "Kalla Fakta" programmen rationaliserades bort och hela "flocken" drog mot Jimmie Åkesson. Som i klassisk stil kunde slå tillbaka mot det "vänsterliberala etablissemanget" som ännu en gång försöker tysta oss och vår kritik mot dem "som har förstört våra fina land." Jimmie Åkesson fick också i ensamt majestät peka på bristerna i granskningen. Och ett gratistillfälle att mobilisera sina väljare inför EU-valet. 

Den största styrkan är dock mer allmän. När larmet lagt sig kommer SD att avveckla sina värsta anonyma konton. Vilket tvingar en del andra att i tysthet göra likadant. Det politiska livet på nätet blir något mer anständigt. Tack till TV 4 för det.