Det pågår medan folk förundrat tittar på

Ola Wong är kulturredaktör på Kvartal.

Ola Wong är kulturredaktör på Kvartal.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Krönika2021-03-15 05:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barndomsramsan "Han som sa´t -han va´t" tar plats i tankespåret när dagens inrikespolitik dyker upp på agendan. Den politiska polariseringen ökar inte bland medborgarna i samhället. Enligt val- och partiforskarnestorn Sören Holmberg är det tvärtom så att medborgarna/väljarna tycker "mindre illa om varandra" nuförtiden än vad som har gällt under tidigare perioder i vår unga demokrati. När Holmberg framträdde i Kvartals Fredagsintervju (19/2) pekade han på att avstånden mellan väljarna var betydligt större under till exempel 1950-talets ATP-strid, under 1970-talets Löntagarfondsstrid och under 1980-talets kärnkraftsstrid. Den polarisering vi ändå talar oavbrutet om är i det stora helt partipolitiskt driven. Det är inget nytt att partier och deras svans i organisationer och i pressen tar polariseringen till hjälp för att försöka sätta en stämningsbild i samhället. Det speciella med vår tid är däremot framförallt den stora klyftan mellan väljare/medborgare och partierna. Vildsinta skribenter och partier som till synes på fullt allvar menar att demokratin, public service och rättsstaten, vid ett regeringsskifte, kan komma att ersättas av det "Fjärde rikets diktatur" backar upp varandra på ett ovanligt intensivt sätt. Medan folk förundrat tittar på.

Det ökande intresset för "hat och hot" är även det ett uttryck för den sakfrågeflyende vurm för polarisering som präglar politiken. Att hänvisa till hat kan bland annat användas som en "smitväg" för den som kanske vill undvika kritisk debatt och trixiga frågor. Vilket Kvartals kulturredaktör Ola Wong diskuterar i en tänkvärd krönika. (14/3)

Ola Wong har med hjälp av utomstående expertis granskat ett urval av mejl av "hatkaraktär" som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en intervju med TT (18 februari) hävdade hade skickats till statsepidemiologen Anders Tegnell. Övrig media - bland annat Dagens Nyheter och Aftonbladet - spred nyheten stort och offentliga personer från statsministern och neråt fördömde saken. Ingen förefaller ha bemödat sig om att läsa mejlen.

Ola Wongs granskning visar dock att endast kanske tio procent av de mejl som lämnats ut till honom kan sägas vara "hatmejl." Ribban sätts med andra ord väldigt lågt när stark kritik, allmänt förvirrade mejl och inkompetensförklaringar uppfattas som hat. Mejlen finns att läsa på Kvartal.se. Ingen munter läsning förvisso. Men knappast en hatstorm. Politiken bör kort sagt passa sig för överdrifter om polarisering och hat. En dag kanske vargen kommer på riktigt.