Norrköpings polis och åklagare har bra koll på de kriminella

En man i tjugoårsåldern sköts ihjäl högt upp på Nygatan mitt i Norrköping vid halvelvatiden på måndagskvällen den 12 augusti. Det är dessvärre inte längre någon nyhet med mord i Norrköping.

Under en stor och effektiv polisinsats efter mordet på Nygatan på måndagskvällen kunde två misstänkta gärningsmän gripas.

Under en stor och effektiv polisinsats efter mordet på Nygatan på måndagskvällen kunde två misstänkta gärningsmän gripas.

Foto: Ulf Wigh / Wighsnews

Krönika2024-08-13 09:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyheten har ändrat karaktär. Nyheten är numera att polis och åklagare i Norrköping har blivit så oerhört mycket bättre på att gripa, samla bevis, häkta, åtala och få gärningsmännen dömda för mord, medhjälp till mord och grova vapenbrott. Så också denna gång. Måndagen hann knappt bli tisdag innan polisen gripit och anhållit en person som misstänkt för mord och en person som misstänkt för medhjälp till mord. Vi vet förstås inte om de som nu gripits är gärningsmännen. Men mycket talar för att polisen vet och har koll på de kriminella på ett helt annat sätt än tidigare.

I början på sommaren var den förre chefåklagaren i Norrköping Torsten Angervåg gäst i Folkbladets podd "Widar Möter".  Angervåg har numera en central roll i riksåklagarens stab och ansvarar bland annat för åklagarämbetets samverkan på central nivå med polisen och andra brottsbekämpande myndigheter som tullen och kustbevakningen. Han vet kort sagt vad han talar om.

Vi sågs dagen efter ett dubbelmord i en lägenhet på Grundläggaregatan i Hageby den 3 juni. En misstänkt mördare greps och häktades snabbt även då. Två dagar senare greps en annan man misstänkt för medhjälp till mord. Den 14 april sköts en 16-årig pojke till döds i Navestad. Två misstänkta mördare häktades för mord den 2 maj. Samma sak med skjutningen inne på Mirum Galleria den 4 mars. En 17-åring är redan dömd och inlåst för det brottet. (Visserligen sitter han bara tre år i sluten ungdomsvård. Men straffskalorna kan knappast polisen lastas för.)

I podden talar Torsten Angervåg om de allt bättre resultaten för Norrköpings poliser och åklagare. Han säger också, utan att anspela på något särskilt fall, att erfarenheten är att "hämnd föder hämnd" och att "det ena brukar hänga ihop med det andra på något sätt." 

Mitt i allt det mörka och förfärliga som pågår i den svenska vardagen växer således en mer positiv nyhet till sig dag för dag: Polisen och åklagarna och andra delar av rättsstaten har växlat upp och gör ett allt bättre arbete för att skydda och värna den svenska samhällsmodellen och medborgarna mot den våldsamma kriminella infiltrationen. Än mer positivt för oss här i trakten är att polisen och åklagarna i Norrköping ligger i frontlinjen av den glädjande trenden. Hämnd må föda hämnd. Men den primitiva rättsordningen utmanas nu alltmer på allvar av den demokratiska rättsstaten.