Det mer än fruktansvärda bör prägla valrörelsen

En del politiska konsulter och budskapsdesigners är ännu lite halvlediga. Partiernas valrörelseförberedelser ska nog ändå bedömas som intensiva.

Här ser vi statsminister Magdalena Andersson tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev vid ett besök den 4 juli i år.

Här ser vi statsminister Magdalena Andersson tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev vid ett besök den 4 juli i år.

Foto: TT

Krönika2022-07-18 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valdagen ligger bara sju veckor framåt i tiden. Mycket står på spel i politiken. Ska riksdagen ännu en mandatperiod visa sig vara oförmögen att samla ihop sig bakom en statsminister och hennes/hans politik? Ska vi få genomlida ännu en valrörelse där de tunga aktörerna gör allt vad de kan för att skuldbelägga andra och annat för Sveriges problem men där ytterst få har helt fokus på att finna åtgärder som kan dämpa problemens påverkan i det vardagliga livet?

Det grymma kriget i vår närhet och vår pågående medlemsprocess in i Nato borde få i vart fall Socialdemokraterna och Magdalena Andersson att lägga en del grälsjuka småttigheter åt sidan och på allvar visa att även den sakpolitiska regeringsdugligheten finns kvar trots att partiet numera är mycket mindre än under det förra seklets "eviga" regeringsdagar.

Paul Hansen är prisbelönt fotograf på Dagen Nyheter. I månader har Hansen åkt runt i Ukraina för att rapportera hem om det ryska anfallskrigets påverkan på samhälle och människor. På söndagen (17 juli) publicerade DN ett antal av Hansens bilder tillsammans med korta texter om de människor som porträtterades. Det ryska kriget mot Ukraina har mer eller mindre öppet pågått sedan 2014 då ryssarna stövlade in och annekterade Krim. 24 februari 2022 satte Ryssland igång ett stort militärt angrepp på Ukraina som gradvis, plågsamt och omänskligt maler ner det ukrainska samhället. Kriget är kort sagt "mer än fruktansvärt."

Under ett valår präglas politiken av maktkamp. Det är inget konstigt med det. Men mot fonden av kriget, Nato och av de allt bistrare ekonomiska utsikterna är det i år viktigare än på mycket länge att verkligen driva en valrörelse vars hållning och politik också utgör ett fullgott underlag för det kommande regerandet. Alla kan se att S för dagen möjliga regeringsunderlag är spretigt och fullt av ultimatum och motsägelser. Det kommer att bli kompromisser och jämkanden åt olika håll. Så är det. Det vore dock befriande och är- tror jag - nödvändigt för S att göra helt klart att när det gäller stödet till Ukraina, det kommande medlemskapet i Nato och en sund ekonomisk politik så finns det inga kompromisser. 

Krig är den mest fruktansvärda formen av politik. Och nu bedriver vår ärkefiende anfallskrig nästgårds. Kriget och alla dess frågor är därför helt grundläggande för oss. Det bör prägla en anständig valrörelse.