Det lär bli en hård kamp om socialdemokratin

När Stefan Löfven avgår så skapas ny dynamik vid partiledarbordet. Efterträdaren kommer att leda regeringspartiet S på ett nytt sätt vilket kommer att påverka alla övriga inblandade.

När Stefan Löfven avgår så skapas ny dynamik vid partiledarbordet. Efterträdaren kommer att leda regeringspartiet S på ett nytt sätt vilket kommer att påverka alla övriga inblandade.

Foto: TT/Widar Andersson/Collage

Krönika2021-08-24 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokrati är en egen politisk konstart som rör sig tämligen osentimentalt mellan vad som uppfattas som varande höger eller vänster i politiken. Socialdemokrati är också ett konkurrensutsatt begrepp; inget parti - inte ens det socialdemokratiska - har patent eller monopol på att axla det socialdemokratiska och övergripande ledarskapet. Den bästa socialdemokratiska positionen är att ligga lite till vänster i den ekonomiska politiken och lite till höger i kultur/värderingspolitiken. Vilket uttryckt med dagsaktuella och mer konkreta ord kan beskrivas som å ena sidan en politik med progressivt skatteuttag, omsorg om löntagarnas pensioner, bra ekonomiskt skydd mot arbetslöshet och sjukdom, försiktighet visavi valfriheter och privata utförare i välfärden, aktiva sociala insatser för barns uppväxtvillkor och en stramt reglerad invandring för att inte riskera lönebildningen och för att inte belasta välfärdsverksamheterna onödigt hårt. Å den andra sidan en tydlig hållning för arbetets värde, för kunskap i skolan, för det svenska språket, för kännbara straff för de som förstör, river ner, utnyttjar och mördar och för ett allmänt gynnande av skötsamhet, ansträngning och medmänskligt engagemang.

Sverigedemokraternas inträde i rikspolitiken förde ut den tidigare framgångsrika borgerliga fyrpartialliansen på villovägar som till slut spräckte samarbetet. Ledaren för alliansen Fredrik Reinfeldt var på väg att börja koppla greppet om den socialdemokratiska regeringspositionen när man på grund av SD och med hjälp av MP antog en låt-gå-politik i invandringen. Och då var det kört. S fick en chans att komma tillbaka i regering 2014. Tack vare väljarströmmarna från först M och senare från S var SD nu ett stort parti som blockerade tidigare mer naturliga regeringsbildningar. Socialdemokraterna kom därför att ärva MP och den högerliberala invandringspolitiken från M. Det blev ett elände. Genom den borgerliga splittringen har dock Stefan Löfven kunnat statsministra under sju år. Nu avgår Löfven snart. Hans efterträdare kommer att försöka leda partiet till en mer gynnsam socialdemokratisk position där en stram invandring blir en naturlig del av en lätt vänsterlutande välfärdspolitik och där kunskap i skolan och kulturjuridiskt krig mot gangstersamhället får hög prioritet. Här behövs också en uppvisning i klassisk regeringsduglighet, samarbetsförmåga och sammanhållning. Annars kommer det att bli tufft. Moderaterna och Sverigedemokraterna laddar för ett allvarligt försök att träda in i socialdemokratins ställe.