Det har byggts för mycket och det har byggts för lite

Bostadsbyggandet minskar nu snabbt. Prognoserna skiljer sig åt i detaljer mellan olika företag och institut som till exempel SCB, Byggindustrin, SBAB, Boverket och byggföretaget Veidekke.

Lyftkranar vid halvfärdiga bostadshus har under många år varit en naturlig del av gatubilden i nästan varje stad och samhälle. Men nu flyttar kranarna steg för steg över till andra byggen. Och en och annan avregistreras nog i väntan på bättre tider.

Lyftkranar vid halvfärdiga bostadshus har under många år varit en naturlig del av gatubilden i nästan varje stad och samhälle. Men nu flyttar kranarna steg för steg över till andra byggen. Och en och annan avregistreras nog i väntan på bättre tider.

Foto: Pär Lindström

Krönika2023-04-06 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men färdriktningen är alla överens om. Statistikmyndigheten SCB rapporterar om en halvering av antalet byggstarter under fjärde kvartalet 2022 jämfört med året före. Lennart Weiss som är kommersiell direktör på Veidekke i Sverige sa till SVT i december 2022 att han inte sett en sådan "snabb inbromsning på 30 år."

Bostadsmarknaden fungerar ofta på det här sättet. I slutet av en byggboom byggs det för mycket precis som det i början av en efterfrågeuppgång byggs för litet. Ledtiderna i branschen är långa. De lyftkranar som vi fortfarande ser röra på sig vid halvfärdiga bostadshus runt om ute i landet arbetar med projekt som bestämdes för ett par, tre år sedan. Därför kännetecknas byggbranschen av sega starter och tvärnitar. 

Den avgörande faktorn för byggandets omfattning är tillgången på hyfsat billiga pengar. Stefan Attefall var bostadsminister i Reinfeldts regering mellan 2010-2014. Under flera år därefter har han vart en drivande kraft bakom uppbyggnaden av nätplatsen bostadspolitik.se. Attefall rundar nu av sitt bostadspolitiska engagemang för att tillträda som landshövding i Uppsala. I sitt avslutande inlägg på bostadspolitik.se sammanfattar Attefall vilka insikter och kunskaper han tillägnat sig under åren som politiker/företagare i byggbranschen: "Kapital är den viktigaste råvaran i bostads- och fastighetsbranschen. Utan belåning stannar Sverige, det går inte att bygga nya bostäder utan upplåning", säger Stefan Attefall.

De låga räntorna som under en mycket lång period dominerat världsmarknaden har frigjort en mängd kapital som med tämligen modesta avkastningskrav har sökt sig till bland annat bostadsbyggandet. Under förra året 2022 bröts lågränteregimen och det investeringsvilliga kapitalet blev snabbt dyrare samtidigt som köpande hushåll och företag tappade köpkraft genom både högre räntor, elprischocker och inflation. 

Det är ingen katastrof att byggandet minskar. I stora delar av landet har det byggts för mycket (eftersom det var så billigt) och nu inträder en återhämtningsfas där prisbilder och hyror får justeras och anpassas till de nya tiderna. Många företag är redan inne i de växande byggmarknaderna för vägar, järnvägar, fängelser, polishus, kärnkraft och vindkraft. De som drabbas hårdast i nedgångstider är de oetablerade på bostadsmarknaden. Sverige behöver en bostadssocial omstart.