Sverige behöver större och fler sÀkra zoner dÀr gÀngen inte styr

LÄtsasnyheter om en tvÄveckorsinsats i Norrköping
Kampen mot gÀngbrotten Àr ett maratonlopp
– Snudd pĂ„ infantila pĂ„stĂ„enden om polisen

Widar kommenterar kritik mot sÀkerhetszoner

Foto: WA

Krönika2024-10-15 16:08
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den tredje juni i Är sköts tvÄ mÀn ihjÀl i en lÀgenhet i stadsdelen Hageby i Norrköping. TvÄ dagar senare beslutade polisen att under tvÄ veckor upprÀtta en sÀkerhetszon pÄ ett avgrÀnsat omrÄde. NÄgon inom polisen som inte gillar sÀkerhetszoner har lÀckt ett utkast av den lokala polisens utvÀrdering av de tvÄ veckorna till Dagens Nyheter. DN: s nyhets- och ledarredaktion slÄr pÄ stora trumman och slÄr fast att "SÀkerhetszon hade nÀstan ingen effekt" och ledarsidan följer upp med "Visitationszoner ger inte minskad brottslighet - det vill polisen dölja." Jag Äterkommer till det dÀr med att "dölja".

Första nÄgra ord om det viktigaste. Justitieminister Gunnar Strömmer motiverade den nya lagen om sÀkerhetszoner pÄ regeringens hemsida: "Polismyndigheten ska fÄ införa en sÀkerhetszon i ett avgrÀnsat omrÄde om det med hÀnsyn till en konflikt i eller mellan grupper finns en pÄtaglig risk för brottslig verksamhet som innefattar skjutning eller sprÀngning. (--) PÄ sÄ sÀtt fÄr polisen nya verktyg att kyla ned konflikter, bryta vÄldsspiraler och förhindra hÀmndaktioner. Allt för att vÀrna tryggheten och rörelsefriheten för hederliga medborgare i vÄrt land." (5 mars 2024)

Frida Braf Ă€r polischef i Norrköping.  Hon intervjuas i DN om sina intryck av sĂ€kerhetszonen (30 september 2024)  "Just nu kan jag sĂ€ga att vi hade inga grova brott kopplat till lĂ€gesbilden i vĂ„r sĂ€kerhetszon under den hĂ€r perioden. (--)  Men vi kan inte sĂ€ga att det enskilt beror pĂ„ sĂ€kerhetszonen."

Braf och Strömmer intar den enda rimliga hÄllningen i den hÀr frÄgan. NÀr sÀkerhetszonerna infördes bestÀmdes att lagstiftningen ska utvÀrderas cirka tre Är efter att den infördes. Vilket Àr högst rimligt. DÀremot Àr det helt orimligt att likt Dagens Nyheter lÄtsas tro att en tvÄveckorsinsats i Norrköping ska ha nÄgon avgörande effekt pÄ brottsligheten. Och att man redan nu kan utropa att "brottsligheten inte minskar." Det Àr snudd pÄ infantila pÄstÄenden. Kampen mot gÀngkriminaliteten Àr ett maratonlopp. Om nÄgra Är vet vi om sÀkerhetszonerna tillför nÄgon större nytta för polisen nÀr det gÀller att "kyla ner konflikter och förhindra hÀmndaktioner."

Och sÄ nÄgot om det hÀr med att "dölja". Norrköping var först med sÀkerhetszoner i Sverige. Att utvÀrdera vad som var bra och mindre bra Àr viktigt. Vi bör utgÄ frÄn att nybörjarfel begicks i det praktiska utförandet. Att myndigheten inte vill att ofÀrdiga utkast av utvÀrderingar sprids i samhÀllet Àr inget att misstÀnkliggöra. Det som dÀremot snarare ligger nÀra ett sunt misstÀnkliggörande Àr grovt tillyxade medieutspel om nyheter som knappt finns.