Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det handlar om hedersvåld, kusiner och lärare

Roger Haddad och Juno Blom bär på två frågor där Liberalerna kan skaffa sig mycket kompetens; om de skippar annat bjäfs.

Roger Haddad och Juno Blom bär på två frågor där Liberalerna kan skaffa sig mycket kompetens; om de skippar annat bjäfs.

Foto: TT/Montage Widar Andersson

Krönika2021-07-21 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liberalernas möjligheter att klara sig kvar i riksdagen vid valet i början av september 2022 är utgångspunkten för ett inlägg på den statsvetenskapliga bloggen "Politologerna". Inlägget publicerades 16 juni i år och bygger på en kandidatuppsats vid Göteborgs universitet och är författat av Michael Holmberg, student i statsvetenskap, och Ann-Kristin Kölln, docent i statsvetenskap vid samma institution. Utan att ge mig in på för många detaljer så landar de båda statsvetarna i antagandet att Liberalernas chans framförallt handlar om att utstråla så kallad "makro-kompetens" snarare än att hoppas på att ett tillräckligt stort antal väljare ska uppleva "ideologisk närhet" med partiet för att utifrån sådana preferenser rädda Liberalerna kvar i parlamentet. Holmberg och Kölln underbygger sitt antagande med olika undersökningar och mätningar från valen 1978 och framåt. Med "makro-kompetens" förstås väljarnas uppfattningar om hur pass kompetent partiet är på att få igenom sin egen politik. Valforskarna ställer frågor om hur svaga eller starka partierna upplevs vara i olika sakfrågor. Utifrån dessa sammanlagda värden bildas en övergripande makrokompetens som kanske skulle kunna översättas till det mer konkreta begreppet regeringsduglighet?

I Sverige betyder regeringsduglighet/makrokompetens väldigt mycket. I vart fall för de stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna står dugligheten och kompetensen i centrum. Det är betydelsefullt att ha det så kallade sakägarskapet i så många av de för väljarna viktigaste sakfrågorna som möjligt. Ekonomi, arbete, sjukvård, äldreomsorg är traditionellt tunga områden. Det är mycket svårt att bli ett statsministerparti om man ligger pyrt till i de frågorna. I dagens läge är det som allra viktigast att bi bedömd som makrokompetent i frågor om invandring, lag & ordning och integration.  

För ett mycket litet parti som Liberalerna - 2, 5 procent i senaste SCB i juni - är statsministerposten inget som väljarna räknar in i kompetensen. Däremot har partiet - inte minst genom sin partisekreterare Juno Blom - en paradfråga i sin kamp mot hedersvåld/kusinäktenskap. Genom sin envetne riksdagsledamot Roger Haddad har Liberalerna också en paradfrågechans i striden för lärarnas rättigheter att styra upp otrygga och omöjliga undervisningssituationer på de sätt som krävs utan att släpas till skampålen av ett statligt barn- och elevombud. Kan Liberalerna visa att de har kompetens att få igenom sin politik i dessa sakfrågor - och undvika annat bjäfs - så kan de bli så pass intressanta för väljarna att de klarar sig kvar.