Det handlar om hedersvåld, kusiner och lärare

Krönika 21 juli 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liberalernas möjligheter att klara sig kvar i riksdagen vid valet i början av september 2022 är utgångspunkten för ett inlägg på den statsvetenskapliga bloggen "Politologerna". Inlägget publicerades 16 juni i år och bygger på en kandidatuppsats vid Göteborgs universitet och är författat av Michael Holmberg, student i statsvetenskap, och Ann-Kristin Kölln, docent i statsvetenskap vid samma institution. Utan att ge mig in på för många detaljer så landar de båda statsvetarna i antagandet att Liberalernas chans framförallt handlar om att utstråla så kallad "makro-kompetens" snarare än att hoppas på att ett tillräckligt stort antal väljare ska uppleva "ideologisk närhet" med partiet för att utifrån sådana preferenser rädda Liberalerna kvar i parlamentet. Holmberg och Kölln underbygger sitt antagande med olika undersökningar och mätningar från valen 1978 och framåt. Med "makro-kompetens" förstås väljarnas uppfattningar om hur pass kompetent partiet är på att få igenom sin egen politik. Valforskarna ställer frågor om hur svaga eller starka partierna upplevs vara i olika sakfrågor. Utifrån dessa sammanlagda värden bildas en övergripande makrokompetens som kanske skulle kunna översättas till det mer konkreta begreppet regeringsduglighet?

I Sverige betyder regeringsduglighet/makrokompetens väldigt mycket. I vart fall för de stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna står dugligheten och kompetensen i centrum. Det är betydelsefullt att ha det så kallade sakägarskapet i så många av de för väljarna viktigaste sakfrågorna som möjligt. Ekonomi, arbete, sjukvård, äldreomsorg är traditionellt tunga områden. Det är mycket svårt att bli ett statsministerparti om man ligger pyrt till i de frågorna. I dagens läge är det som allra viktigast att bi bedömd som makrokompetent i frågor om invandring, lag & ordning och integration.  

För ett mycket litet parti som Liberalerna - 2, 5 procent i senaste SCB i juni - är statsministerposten inget som väljarna räknar in i kompetensen. Däremot har partiet - inte minst genom sin partisekreterare Juno Blom - en paradfråga i sin kamp mot hedersvåld/kusinäktenskap. Genom sin envetne riksdagsledamot Roger Haddad har Liberalerna också en paradfrågechans i striden för lärarnas rättigheter att styra upp otrygga och omöjliga undervisningssituationer på de sätt som krävs utan att släpas till skampålen av ett statligt barn- och elevombud. Kan Liberalerna visa att de har kompetens att få igenom sin politik i dessa sakfrågor - och undvika annat bjäfs - så kan de bli så pass intressanta för väljarna att de klarar sig kvar. 

Läs mer!

Partiledardebatt i tv skjuts fram

Politik
Partiledardebatt i tv skjuts fram

Debatt: Den feministiska revolutionen ska inte vara förgäves

Den feministiska revolutionen ska inte vara förgäves
Visa fler
Ämnen du kan följa