Tiggeri och kusinäktenskap är inget som gynnar vår samhällsmodell

Tiggeriet har minskat i Sverige under senare år. Förklaringen till det dalande intresset för tiggeri är sannolikt densamma som ligger bakom kriminella gängs ointresse för bankrån; den allt mer kontantlösa tillvaron.

Justitieminister Gunnar Strömmer ses här vid ett besök i Kungsbacka där en ung pojke försökte skjuta ihjäl en man mitt på ljusa dan i ett köpcentrum. Att stoppa tiggeri och kusinäktenskap har faktiskt långsiktig och förebyggande bäring på att komma åt dagens gängkriminella problem.

Justitieminister Gunnar Strömmer ses här vid ett besök i Kungsbacka där en ung pojke försökte skjuta ihjäl en man mitt på ljusa dan i ett köpcentrum. Att stoppa tiggeri och kusinäktenskap har faktiskt långsiktig och förebyggande bäring på att komma åt dagens gängkriminella problem.

Foto: Adam Ihse/TT

Krönika2024-10-12 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utglesningen av tiggare utanför affärer och större evenemangsarenor till trots så beslutade regeringen nyligen att tillsätta en utredare för att analysera om möjligheterna att begränsa tiggeri bör utökas. 

Utredare är den före detta hovrättslagmannen, krigstribunaldomaren och tidigare statssekreteraren, Krister Thelin som senast den 25 juni 2025 lämna sina förslag till regeringen. Ett av utredarens uppdrag är enligt regeringens direktiv att "oavsett ställningstagande i sak lämna författningsförslag som innebär att tiggeri förbjuds på nationell nivå."

Tiggeriet är ett otyg som steg för steg trycktes ut från den svenska samhällsscenen under välfärdsstatens uppbyggnad på 1950- och 60-talen. Förbud och polisingripanden och en mycket strikt social attityd mot alla tendenser till förslumning bidrog tillsammans med utbyggda välfärdsverksamheter som skolor och social service och sjukvård starkt till förbättringarna. 

Några år in på 2010-talet dök tiggeriet upp på gator och torg igen. När den organiserade tiggeriindustrin var som mest omfattande handlade det om mellan 5- och 10 000 personer från i huvudsak Rumänien som satt och tiggde runt om i Sverige. Flera regeringar misslyckades kapitalt att knyta an till den folkligt förankrade intoleransen mot tiggeri och lät eländet stegra sig i ungefär samma takt som SD: s opinionssiffror. Det är bra att regeringen nu tar tag i saken och tar fram en lag att användas vid behov. 

Tidigare i veckan fick justitieminister Gunnar Strömmer ta emot ett utredningsförslag med förslag om att förbjuda äktenskap mellan kusiner och andra släktbaserade giftermål. Det kan kännas lite udda och osvenskt för regeringar att behöva reglera sådant som tiggeri och äktenskap inom familjer och släkter. Men regeringars öde är nu en gång för alla att laga efter läge; att ta itu med de problem som finns istället för att ta itu med "önskeproblem" av mer traditionell ideologisk karaktär. 

Att motverka klan- och släktbaserade maktsystem är faktiskt av stor vikt för oss som starkt uppskattar den välorganiserade välfärdsstatens samhällsmodell av kollektiv tillit. Därför är det klokt av justitieminister Gunnar Strömmer och - hoppas jag - Teresa Carvalho som är S rättspolitiska talesperson att gå i den kristna medeltidskyrkans spår och förbjuda kusinäktenskap. Kyrkan hade sina intressen precis som den demokratiska välfärdsstaten har sina intressen att värna det gemensamma före småpåvar och klanhövdingar.