Det går att vinna kriget mot terrorgruppen Hamas

Tidigare i veckan läste jag en fin och lång intervju med Ziv Nevo Kulman; Israels ambassadör i Sverige. Han samtalade med Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl.


Israels ambassadör i Sverige Ziv Nevo Kulman ses här tala hos Judiska församlingen i Stockholm.

Israels ambassadör i Sverige Ziv Nevo Kulman ses här tala hos Judiska församlingen i Stockholm.

Foto: Fredrik Persson/TT

Krönika2023-10-22 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ambassadören påminner oss att det faktiskt går att "utrota" terrorism om man agerar klokt, verkar på många fronter och inte drar sig för att bokstavligen kavla upp ärmarna och bekriga terrorgrupper militärt och totalt: "Det är inte någon lätt uppgift att bli av med Hamas. Denna organisation har etablerat sig i Gaza, har fullt stöd från Iran, förmodligen mycket mer stöd än vi har känt till tidigare. Och det kommer inte att bli ett lätt krig. Det kommer att bli fler offer. Och det är inget som någon ser fram emot. När väst vann sitt krig mot IS, var det ihärdigt, långt och svårt, men så småningom utrotades den här organisationen från Mellanöstern och det tror jag gjorde en del av världen bättre."

Ziv Nevo Kulman har lång diplomatisk/politisk erfarenhet och har tjänstgjort vid flera israeliska beskickningar runt om i världen. I Sverige har han varit i ämbetsmannaselen sedan 2021. Sedan Hamas terrorattack på Israel den 7 oktober har ambassadören, likt i stort sett alla israeler, befunnit sig i helvetets förrum. Grymheten som terroristerna visade går inte att jämföra med de anfallskrig som Israels arabiska grannar tidigare utsatt landet för. Enligt Ziv Nevo Kulman är Hamas terror mer att likna vid de pogromer mot judar som förebådade Förintelsen och som i sin tur grundlade staten Israel; en judisk stat: "vi byggde vår judiska stat och vårt judiska hemland på grund av att vi inte ville gömma oss i en garderob och vänta på att de barbariska angriparna ska komma."

Ambassadören förde ett antal koncisa resonemang i intervjun. Dels slog han fast att: "Vi är inte i krig med det palestinska folket. Vi är inte i krig med islam. Vi är i krig med Hamas, som är en jihadistisk, fundamentalistisk terroristorganisation." Och i förlängningen av den slutsatsen diskuterade Nevo Kulman det märkliga oviljan som många har att tala öppet om just terror. Av artighetsskäl (?) tog han ett exempel från det norska stortinget där ledamöterna höll en tyst minut för döda palestinier och döda israeler. "Ingen nämnde Hamas och ingen nämnde terrorn". Det där fenomenet har vi i Sverige också förstås. Som om man inte vill veta varför alla dessa människor är döda. Märkligt. Och dumt. Om inte terrorismen kan utrotas i Mellanöstern så kommer den snart att grina dig i ansiktet hemma på din mammas gata. Så hänger det ihop.