Det går att göra bra saker fast mycket har varit dåligt

Situation Stockholm är en tidning och en självhjälpsrörelse som under snart tre decennier har skapat deltidsjobb, inkomster och "något vettigt att fylla en nykter dag med" för tusentals människor på tillvarons skuggsida.

Krönika 11 februari 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den som från och till besöker Stockholm och som rör sig runt i regionen med hjälp av tunnelbana, pendeltåg och bussar kan inte ha undgått att stöta på försäljarna av tidningen.

Upplägget är enkelt. Tidningen kostar 80 kronor att köpa varav 40 kronor tillfaller säljaren. Häromdagen köpte jag numret för februari 2022 av säljaren Roger som stod på Stockholms central. Just detta nummer var utgåva nr 291 sedan starten 1995. Enligt en enkät som Situation Stockholm publicerar just i nummer 291 så uppger 74 procent av de gatutidningsförsäljare som svarat på enkäten att de har erfarenhet av drogberoendeproblem.  En del är kvar i aktivt beroende medan andra är inne i längre uppehåll medan ytterligare andra kan fira flera nyktra år i rad. 

När Situation Stockholm drogs igång i Stockholm så var förlagan de många gatutidningar med kopplingar till hemlöshet/beroenden som redan fanns i många andra större städer i världen. Det uppfattades på den tiden som lite "osvenskt" och provocerande att människor med drogberoendeproblem ansågs kapabla att utföra arbeten i full frihet ute på gator och torg. 

Situation Stockholm bröt kort sagt ny mark i Sverige. Och det var en angelägen uppgift. Visst fanns - och finns - det många levande folkrörelser som med öppna sinnelag tog sig an människor med drogproblem och/eller psykiatrisk ohälsa. Levi Pethrus, Länkarna, Frälsningsarmén, Verdandi, flera av R-förbunden, med flera och med mera. Det speciella med Situation Stockholm var att människorna i verksamheten sporrades att hålla sig rena och fina dag för dag av de intäktsmöjligheter som tidningsförsäljningen gav. Tidningen "Situation Stockholm" var och är dessutom i sitt innehåll en fyrbåk mot den fyrkantiga människosyn, med starka tvångs- och moralistiska inslag, som har präglat en stor del av missbrukspolitiken i Sverige. 

Människor med tunga drogberoenden far alltid illa och de sprider också elände och problem omkring sig i familjer och vänkretsar. Situation Stockholm visar med sin verksamhet att saker och ting dock inte är helt svartvita. Du kan göra bra saker fast du gjort många dåliga saker. Och du kan göra dåliga saker fast du gjort många bra saker. Och är du nykter och inte är rädd för arbete så kan du kränga en tidning som står upp för dig i alla väder. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa