Det finns faktiskt något som heter moral

Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör Karin Tegmark Wisell har satt hälsosam Covidpress på politiken. Nu ska riksdagspartiernas gruppledare diskutera utformningen av de så kallade vaccinpassen.

Karin Tegmark Wisell är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Hon har uppenbart satt lite fart på regering och riksdag.

Karin Tegmark Wisell är generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Hon har uppenbart satt lite fart på regering och riksdag.

Foto: TT

Krönika2021-11-20 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Syftet med sådana pass är att i möjligaste mån begränsa de negativa konsekvenserna av de sociala restriktioner som Covidsmittan kräver. Tanken är att de cirka tjugo procent av den vuxna befolkningen som undanhåller sig vaccinering mot det samhällsfarliga Covidviruset ska bära huvuddelen av de negativa konsekvenserna. Alternativet är att för långa tider framåt låta restriktionerna slå mot stora delar av befolkningen, vitala delar av näringslivet och mot äldre och sjuka människor som tvingas till hård och utdragen isolering. Upplägget är ganska enkelt. För att få tillträde till offentliga tillställningar och större folksamlingar kommer det att krävas bevis på att man är vaccinerad på det bästa sätt som är tillgängligt för stunden. Riksdagens gruppledare bör också ta in de bästa tillgängliga kunskaperna om huruvida det är medicinskt lämpligt och logistiskt möjligt att även lyfta in bevis på smitta/tillfrisknande och/eller färska testresultat i Covidpassens regelverk. 

Det finns ingen formell plikt att vaccinera sig. Men som den avgående statsministern Stefan Löfven uttryckte saken i ett "tal till nationen" den 22 mars 2020 så finns det också något som heter moral: "Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här. Och den uppgiften gäller alla."

"Uppoffringen"i det här fallet är att ta ett par avgiftsfria sprutor för sitt eget och det allmännas bästa. Väljer man bort den uppoffringen så får man istället göra andra uppoffringar. De som försöker att framställa detta som ett etiskt dilemma har gått vilse i den identitetspolitiska dimman och/eller tappat samhällsperspektiven i det extremliberala tunnelseendet. Myndiga människor som medvetet avstår från att vaccinera sig får finna sig i att avstå från de delar av det sociala livet som det är möjligt för det allmänna att reglera. Vilket är en etiskt klockren konsekvens.

Vaccinpassen bör gälla för så många folkrika verksamheter som möjligt. Reglerna bör vara enkla och handfasta för medborgare, arrangörer, restauratörer, reseföretag och andra som kommer ifråga i sammanhanget. Många länder i östra Europa har mycket låga vaccinationsgrader. Riksdagspartierna bör därför säkerställa att vaccinpassen verkligen används vid inresa till Sverige.