Det civila samhällets moraliska ryggrad

I en debattartikel i Expressen (19 juli) vädjar Lena Karlsson och Håkan Klementsson om att badgäster ska sluta spotta på parkeringsvakterna.

Ambulanser och parkeringsvakter ska respekteras. Punkt och slut.

Ambulanser och parkeringsvakter ska respekteras. Punkt och slut.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2020-07-21 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lena Karlsson är vd för parkeringsbolagens branschorganisation Svepark och Klementsson är ordförande för en förening inom ambulanssjukvården. Spottandet och ”Jag ska smitta dig med Corona”-hotandet drabbar enligt Karlsson och Klementsson inte minst parkeringsvakter i närheten av populära badplatser. Parkeringsplatserna blir snabbt fulla och det är då som folk parkerar fordon av alla de slag hur som helst. Och det är då som parkeringsvakterna kommer med bötesblocket. Och det är då som hoten och angreppen kommer. 

Lena Karlsson och hennes meddebattör är väldigt pedagogiska. Väl pedagogiska till och med. De förklarar att parkeringsvakterna gör sitt jobb därför att ambulanser snabbt måste kunna komma ner till stranden vid drunkningstillbud och olyckor. Om bilar, cyklar och elsparkcyklar ställs och slängs hur som helst så kan viktiga minuter gå till spillo vilket kan vara skillnaden mellan liv och död:

”Nästa gång kan det vara dina barn, din partner eller dina föräldrar som behöver brådskande hjälp.” Det är inte ett särskilt starkt argument i mina ögon. Tendensen till klantänkande känns inte bra. Argumentet andas privatisering av det civila samhällets medborgarskap. Om jag inte har ett ”barn, en partner eller några föräldrar” på stranden som kan råka illa ut; är det då okej att parkera hur som helst? Måste det vara någon jag känner som kan behöva ambulansvård för att jag ska förväntas göra allt vad jag kan för att underlätta ambulansens tillgänglighet? Ska jag inte förväntas uppträda anständigt även för den fullständiga främlingens väl och ve?

Karlsson/Klementsson skriver också att det är fel att spotta på och hota parkeringsvakter och ambulanspersonal eftersom ”De utför ett arbete som har en viktig funktion i vårt samhälle.” Det är sant och riktigt att de har viktiga jobb. Men om de inte hade ”en viktig funktion i vårt samhälle”; vore det då mer okej att spotta och att hota? 

Lena Karlsson och Håkan Klementsson är säkert rekorderliga människor på alla sätt. De är ute i ett bra ärende. Inget snack om den saken. Det jag är ute efter är kort sagt ett mer rakryggat och entydigt pedagogiskt försvar för det civila samhällets moraliska ryggrad. Alldeles oavsett familj, klan och viktighet så gäller detta:

1.Du ska inte hota eller spotta på folk. 2. Du ska inte hindra en ambulans från att nå fram till sjuka och skadade. Punkt och slut.