Socialdemokraterna ska ägna oppositionstiden åt att genomföra en helt ny samhällsanalys. Sedan ska olika arbetsgrupper ta fram konkreta förslag som S ska gå till val på 2026. En ganska enkel uppgift om man tänker efter.
Ser man till samhällsutvecklingen så pekar det mesta i socialdemokratisk riktning. Problemet för S är att de inte längre är ensamma att stå för det som kan kallas socialdemokrati.
Vad är då det?
Jo, enkelt sammanfattat kan man definiera det som en vilja att driva en generell social- och välfärdspolitik. Det offentliga ska stå för trygghet via socialförsäkringar, utbildning, sjukvård, äldreomsorg som ska vara lika för alla oavsett bakgrund och inkomst.
Socialdemokratin har också sedan länge accepterat marknadsekonomin, men förstått att den måste regleras. Frihandel är bra, liksom konkurrens på en fri arbetsmarknad. Men staten måste sätta upp regler för arbetsmiljö och förhindra lönedumpning, monopol och skydda konsumenterna. Arbetskraften ska vara fri att organisera sig och kunna ta till stridsåtgärder mot arbetsgivarna.
I en tid när alla kan se vad alltför fria marknadskrafter lett till i form av finanskriser och vilka brister som uppstått under pandemier när marknaden inte förmått att få fram mediciner och sjukvårdsmateriel i tid är det bäddat för en reglerad marknadsekonomi.
Problemet är bara att de flesta av de svenska partierna nog skulle hävda att de står bakom en generell välfärd och regleringar av ekonomin. Socialdemokraternas uppgift blir helt enkelt att övertyga allmänheten om att partiet är bäst på att bedriva socialdemokratisk politik.
Det borde inte vara så svårt när undersökning efter undersökning visar att det är i länder som inte har så stora inkomstskillnader som ekonomin fungerar bäst. Samma sak med att gemensamma socialförsäkringar och offentligt finansierad vård och utbildning är betydligt mer effektiv än privata försäkringar.
Det kräver en hög andel av BNP i offentliga utgifter och därmed ett högt skatteuttag. Men det är länder som uppfyller de kraven som fungerar bäst enligt ett otal undersökningar från bland andra OECD och Internationella valutafonden, IMF, organisationer som knappast kan kallas för vänstervridna.
För Socialdemokraterna i Sverige är det således bara att fundera ut hur de konkret ska kunna visa att de är bäst på att förvalta den egna modellen. För det krävs självförtroende och att taktiska överväganden för att vinna en och annan marginalväljare i medelklassen får stå tillbaka.
Det borde inte vara så svårt för socialdemokratin
Socialdemokraterna har alla möjligheter att bli ett riktigt stort parti igen. De behöver bara visa att de är bäst på socialdemokratisk politik.
Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har en läxa att göra, menar Folkbladets Anders Jonsson.
Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.