De många bilderna och reportagen från helgens Coronademonstration i Stockholm får tankarna att gå till en audition för TV-program som Farmen och Big Brother: En mängd speciella människor med bestämda uppfattningar om lite utav varje. Bland de kanske 400 människor som anslöt till demonstrationen fanns säkert också en och annan människa med djup ängslan och oro inför vaccineringen och/eller som var så döless på det uteblivna nöjes-och umgängeslivet att de kastade sig in i en demonstration som trotsade varje rekommendation från Folkhälsomyndigheten som tänkas kan. Framförallt fanns där uppenbart många bråkmakare och kravallungar. Flera poliser skadades i tumultet som uppstod när polisen skulle upplösa demonstrationen som var ett solklart brott mot regeln om max åtta personer vid en offentlig tillställning.
Mats Löfving som är polischef i region Stockholm sa till Ekot i samband med demonstrationen att "Jag har jobbat länge som polis, men det här är ju ändå något slags rekord i dåligt omdöme". Givet den pågående pandemin är det givetvis ett uttryck för dåligt omdöme att ställa till med troliga smittspridningsevent mitt i en storstad. Ställer vi detta åt sidan så är väl en av de saker som konstituerar en större stad just förmågan att kunna samla ett par hundra människor till demonstrationer mot/för snart sagt varje tänkbart intresse; hur särt det än är; sett ur majoritetsbefolkningens perspektiv. Det är det som är en av stadens dragningskrafter: Alla tycker inte lika och även den som tycker mest olika har chansen att hitta åsiktsfränder i stadens myller. Det är väl något slags demokrati det också.
Coronan, är det största och mest omvälvande som inträffat i samhället under i vart fall mitt liv. Att en sådan händelse väcker demonstrationslusten hos några hundra människor i Stockholm är faktiskt inte det minsta konstigt. Hade det inte varit för det goda omdömet hos många hugade demonstranter så hade evenemanget säkerligen varit mycket större.
Demonstrationer är oftast protestyttringar men de kan också vara ett slags manifestationer av styrka och mängd som får samhällspåverkande betydelse. Den överraskande stora demonstrationen mot Löntagarfonder den 4 oktober 1983, från ett demonstrationsovant näringslivs sida, är väl i modern tid det evenemang som manifesterat störst och mest samhällspåverkande motstånd: Regeringens förslag om fonder blev ännu lite mer urvattnat. Den betydelsen kommer inte helgens Coronademonstration att få. Ett enormt medieintresse är sällan synonymt med viktighet och påverkanskraft.