Det är trots allt inte Digerdöden vi fått över oss

I veckan som gick gav regeringen äntligen Folkhälsomyndigheten möjlighet att kräva vaccinationsbevis för att bland annat gå på krogen.

80 procent av intensivvårdsplatserna tas upp av e 20 procent som är ovaccinerade. Så ser det ut. Siffrorna borde tala sitt eget språk skriver Anders Jonson på ledarsidan denna lördag.

80 procent av intensivvårdsplatserna tas upp av e 20 procent som är ovaccinerade. Så ser det ut. Siffrorna borde tala sitt eget språk skriver Anders Jonson på ledarsidan denna lördag.

Foto: Julia Djerf

Krönika2022-01-08 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det borde ha skett mycket tidigare. När det var en lucka i smittspridningen i Europa, under oktober förra året, hade jag förmånen att först vandra i Provence en vecka och sedan tillbringa en långhelg i Berlin.
Överallt, såväl i Provence små bergsstäder som i Avignon och i de mest hippa kvarteren i Berlin, gällde samma sak. Munskydd i kollektivtrafiken och så fort du gick inomhus och covidpass om du skulle äta eller bara ta en bärs på krogen. 
Det hade blivit ett självklart sätt att kunna leva någorlunda normalt under pandemin och samtidigt minska smittspridningen och belastningen på sjukvården. Det är också självklart att kravet på covidpass blev ett starkt incitament att vaccinera sig, inte minst bland yngre.
Den insikten har nu äntligen kommit till Folkhälsomyndigheten och regeringen. Någon bra förklaring till varför det tog sådan tid har inte kommit. Att allt fler regioner och privata vårdbolag kräver att personalen ska vara vaccinerad för att få arbeta är också högst rimligt. 
Men, kanske någon invänder, smittspridningen ökar ju nu kraftigt även bland de som är vaccinerade. Jo, men det blir inte lika sjuka, 80 procent av de som vårdas på IVA är ovaccinerade trots att de allra flesta i befolkningen vaccinerat sig. 20 procent ovaccinerade tar alltså upp 80 procent av covidplatserna i intensivvården. Det är siffror som borde tala sitt tydliga språk för alla. Ovaccinerade sprider dessutom smittan mer än vaccinerade.
Det handlar helt enkelt om att lära sig att leva med coronaviruset. Det går, vi behöver inte sitta isolerade om folk sköter sig. Det är trots allt inte Digerdöden vi fått över oss, inte minst tack vare att det gick att få fram vaccin så snabbt.
Pandemier brukar ta tre år innan de klingar av. Stämmer det även för Covid-19 har vi alltså ytterligare ett år framför oss med kraftig smittspridning. Det är inte så farligt med en vaccinerad befolkning där de allra flesta fall får lätta symptom när de blir sjuka.
Men ska inte det vara ett fritt val om man vill vaccinera sig eller inte?
Jo, ingen ska tvingas att vaccinera sig. Men om man inte gör det så får man acceptera att man inte kan leva som de som är vaccinerade och inte kan arbeta i vården eller för den delen i andra yrken där man har nära kontakt med andra människor.
Människans fria vilja och liberalismen bygger inte bara på det egna egot utan också på att man inte ska skada andra människor.

Anders Jonsson
Anders Jonsson