Det är skönt att kunna vara stolt över sitt land

Sverige går allt djupare in i samarbetet med Ukraina.

Den tidigare och nuvarande statsministern tillsammans på en NATO-övning i Norge. Tydligare positionering av Sverige som ett västland finns väl knappast. Tack för det.

Den tidigare och nuvarande statsministern tillsammans på en NATO-övning i Norge. Tydligare positionering av Sverige som ett västland finns väl knappast. Tack för det.

Foto: TT

Krönika2023-09-12 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alltsedan den ukrainske presidenten Zelenskyjs besök i Sverige för ett par veckor sedan cirkulerar uppgifter om ett stort gemensamt projekt där Sverige och Ukraina tillsammans ska tillverka kanske upp till 1000 nya Stridsfordon 90 för att på så sätt stärka Ukrainas försvarsförmåga mot de ryska angriparna. Sverige har tidigare skänkt ett femtiotal Stridsfordon 90 till den ukrainska militären. De svenska fordonen är enligt uppgifter i Expressen mycket eftertraktade och används nu vid fronten i Donetsk. 

Det är bra att den svenska regeringen och riksdagen så tydligt sluter upp bakom Ukraina. Ett aggressivt Ryssland i vår närhet hotar vår egen frihet. Skulle anfallskriget mot Ukraina sluta på ett sätt som kan tolkas som en framgång för Ryssland så blir hoten mot Sverige alltmer reella. Sverige är inte på något sätt fredat i en sådan situation. 

Rysslands övergrepp mot Ukraina och mot den europeiska säkerhetsordningen har fått Sverige att tydligt komma ut som det västland vi är. När kriget kommer nära så duger det inte att vela. 

På andra platser i världen är ställningstaganden för Ukraina alls inte lika tydliga eller självklara. I gruppen av "tillväxtekonomier" - den så kallade BRICS-gruppen ingår förutom Ryssland även Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika. I gruppen finns, av ganska så uppenbara skäl, en minst sagt avvaktande hållning till kriget och till krigets orsaker. Vid en omröstning i FN: s generalförsamling 2022 visade det sig att ett stort antal av de afrikanska staterna valde att lägga ner sina röster då man voterade om en resolution där Ryssland uppmanades att omedelbart dra tillbaka sina styrkor från Ukraina. Utöver de sjutton närmast totalitära afrikanska staterna som la ner rösterna så valde även de hyfsat stabila demokraterna Sydafrika, Namibia och Senegal att inte ta ställning i konflikten. Och skulle Donald Trump och det republikanska partiet återkomma till makten i USA efter presidentvalet 2024 så kan även USA: s stöd till Ukraina börja att svaja rejält. 

Därför är EU: s, Storbritanniens och Norges enade bidrag till Ukrainas försvar av en avgörande betydelse för Ukraina och för oss själva. Det kommer att ha stor betydelse för krigsutgången hur de tongivande europeiska NATO-länderna agerar för att säkra fortsatt stöd för Ukraina. Demokratier bör hålla ihop när det blåser kallt runt knutarna. Annas finns det snart inga knutar kvar att huka sig bakom. Sverige gör det bra nu. Det är skönt att kunna vara stolt över sitt land.