Det är ett stort varsel som direkt berör 16 procent av de anställda. Indirekt berörs många fler i och utanför Finspång av industrivarsel i Finspång. Industriarbeten ingår ofta i globala och invecklade kedjor av produktion och handel. De här kedjorna är mycket känsliga för även små förändringar på världsmarknaderna. Och det som drabbar Gränges och många andra industrier just nu är verkligen inga små förändringar. Pandemin har slagit olika i olika länder vilket har bidragit till obalanser och avbrott i många av industrilogikens handels- och produktionskedjor. Dessutom påverkas Gränges i Finspång – som leverantör till fordonsindustrin - av den osäkerhet som råder om biltillverkningens kommande infrastruktur.
Varsel om uppsägning betyder i slutändan väldigt sällan att till exempel 75 varslade uppsägningar landar i 75 personer som mister sina jobb och sin försörjning. Företagsledningen som ser behov av att ställa om och dra ner på produktionen fattar sina beslut i augusti men har då siktet inställt på läget några månader in på nästa år. Läget då kan vara bättre än nu men det kan också vara sämre. När företaget ändå varslar så tar man därför gärna i lite extra för att på så vis gardera sig för att det blir sämre. Blir det inte sämre så kan de fackliga förhandlingarna landa i att 75 varsel leder till ganska få uppsägningar på sista raden. Ett antal ”nästanpensionärer” går i förtid, andra slutar efter erbjudanden av olika slag och några tar tillfället i akt att satsa på nya jobb.
Vi vet dock inte hur pass ovanlig eller vanlig vår samtid är och kommer att visa sig vara. Under våren var varslen rekordmånga. Från 1 mars och fram till runt 20 augusti har drygt 93 000 människor varslats om uppsägning. Samtidigt är över 572 000 personer permitterade från sina jobb i varierande omfattning. Till detta ska läggas den stadigt växande långtidsarbetslösheten som fanns där långt före pandemin och den hotande lågkonjunkturen.
Under pandemin har staten kapat trösklarna och höjt nivåerna i a-kassan och sjukförsäkringen. Åtgärderna var viktiga och riktiga. Nu läggs snart statsbudgeten för 2021. Det kommer att bli svårt att redan nu återställa bidragen till normala och givet arbetslinjen sunda nivåer. Varsel och permitteringsläget är för oklart. Så regeringen bör göra som Gränges och andra företag: Ta höjd för sämre tider och hoppas på bättre tider. Det är det bästa och det mest livserfarna att göra här och nu.