Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det är något visst med fackliga ledare

Eva Nordmark är gäst i Widar Möter; Folkbladets poddradio. Lyssna på samtalet här på Folkbladet eller där poddar finns som t ex podbean.com eller Spotify.

Eva Nordmark är gäst i Widar Möter; Folkbladets poddradio. Lyssna på samtalet här på Folkbladet eller där poddar finns som t ex podbean.com eller Spotify.

Foto: Jennie Zetterström

Krönika2020-11-11 05:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är något visst med fackliga ledare. Så tänkte jag efter en nylig pratstund med Eva Nordmark som är arbetsmarknadsminister i Stefan Löfvens regering. Hon har lång erfarenhet från ledande fackliga uppdrag i SKTF/Vision och TCO. Hon har också fått det bästa med sig från sin uppväxt inom den norrbottniska socialdemokratin. Låt oss vara ärliga. Att växa upp och leva i en politisk miljö där "partit" bestämmer allt kan göra folk dumdryga och demokratinonchalanta. Så är det. I Norrbotten balanserades mycket av de riskerna av det knapphövdade befolkningsunderlaget och av samarbetstraditioner för att få saker och ting att fungera. Miljön är ju heller inte allt. Personligheten har sin roll i det livsdrama som formar oss till de personer vi är och blir. 

Eva Nordmark känns väl skickad för sitt uppdrag i det besvärliga läge som råder. Att alla som kan arbetar och försörjer sig själva med sina löner och försörjer välfärdsstaten med sina skatter och avgifter är fundamentet för vår samhällsmodell. Coronapandemin har skjutit varsel om uppsägningar, korttidspermitteringar och den faktiska arbetslösheten upp i höjden; ovanpå den växande långtidsarbetslösheten bland invandrare. Väldigt många fler än vanligt lever helt på bidrag, ersättningar och löner från det allmänna medan väldigt många färre än vanligt tillför ekonomin friska och fräscha pengar från den privata sektorn. Mitt i alla detta ska Nordmark tillsammans med statsminister Löfven och övriga kollegor ta hand om ett trixigt parlamentariskt läge. Ska Januariavtalspartierna ha någon chans att kunna bilda stomme för en mer stadig regeringsplattform efter nästa val så krävs lyhördhet i förhandlingar och vid sammanjämkningar av ståndpunkter och behov.

Lyssna på podden här

Eva Nordmark är just nu inne i de processer som ska leda fram till att Lagen om anställningsskydd (Las) förändras på ett sådant sätt att riksdagen accepterar lagen och att parterna på arbetsmarknaden kan leva med lagen. Eva Nordmark känns övertygande när hon säger att det kommer att landa i ett läge där alla kan känna sig som vinnare när Las förändras och förbättras för att möta de nya tiderna. Det som är "något visst" med fackliga ledare som Eva Nordmark är att de trivs som bäst och är som tryggast när det krävs samarbete och respekt för att kunna lösa svåra problem. Löfven från Metall och Nordmark från Vision utgör ett brett radarpar för den som vill se och känna vad socialdemokratin är för något nuförtiden.

Karta: Arbetsmarknadsdepartementet