Kriminologerna hänvisade i sin tur till den offentliga utredningen om narkotika som presenterades i oktober i år och som i sammanfattning landade i förslag om att "överge målet om det narkotikafria samhället för att i stället införa en målsättning om att minska skadorna av narkotikabruk."
Professorerna Felipe Estrada och Henrik Tham och doktoranden Albin Stenström representerar tre generationer av Stockholmskriminologer. Henrik Tham har så länge som jag minns framfört liknande åsikter som vad han och kollegorna gör i sin debattartikel i DN den 28 november. Han har länge varit något av en ensam röst i öknen som önskat sig en mer liberal narkotikapolitik. Numera är Tham omgiven av fler personer - varav ett antal liberala skribenter, vänsterpolitiker och utredare med flera - som delar hans kritiska hållning i drogfrågan.
1988 beslutade riksdagen att kriminalisera eget bruk av narkotika. Vid den tiden arbetade och levde jag på Hasselakollektivet i Hälsingland tillsammans med ett stort antal ungdomar som var omhändertagna för sociala problem av varierande slag. De flesta av ungdomarna kämpade också med drogmissbruks- och/eller beroendeproblematik av olika allvarsgrader.
Föreståndaren för Hasselakollektivet K-A Westerberg, salig i åminnelse, och jag gjorde vad vi kunde för att avråda regeringen från kriminaliseringen. Våra skäl var pragmatiska och politiska. Vi såg framförallt risker för att de sociala perspektiven på ungdomar som for illa skulle få stryka på foten än mer när fängelse och straffskalor och urinprov uppgraderades i sammanhanget.
Den enda vitsen vi såg med kriminaliseringen var att den kanske kunde ge föräldrar större tyngd i det drogförebyggande arbetet när de kunde skrämma sina ungdomar med att det är olagligt att befatta sig med narkotika och att de riskerade att få prickar i belastningsregistret och då kunde få vänta med att ta körkort om de åkte fast.
Jag tror att det bästa hade varit om riksdagen avstått från att kriminalisera det egna bruket då för 35 år sedan för att istället ha lagt mer kraft på social nolltolerans visavi ungdomar och utbyggd skademinimering för etablerat beroendesjuka människor. Att någon justitieminister idag skulle få för sig att avkriminalisera bruk av narkotika; det håller jag däremot för helt otroligt. Vår samtid är djupt präglad av kriminalitet. Så är det bara.