Lucia är en härlig tradition. En annan icke oäven tradition är att regeringar i Sverige mestadels är S-ledda. Magdalena Anderssons S-regering som tillträdde den 30 november i år har emellertid aktivt stöd av endast 101 ledamöter i riksdagen.
Skall den där nya dagen som Lucia sjunger om verkligen stiga fram ur en för S rosig sky så vill det sålunda till att S lyckas mobilisera ökat stöd i befolkningen och hos allianspartners som C och V. Befolkningen tycks ha tagit emot Magdalena Andersson väl. I söndagens (12/12) sammanvägda opinionsundersökning som Kantar Sifo gör för Ekots räkning har Socialdemokraterna vunnit drygt två procentenheter mellan november och december och är nu åter på 2018 års valresultat på lite drygt 28 procent. Än bättre för S är att Andersson lockar väljare från vänster, höger och från de tveksamma i "soffan".
När det gäller S relationer till övriga riksdagspartier så tycks det mesta vara relativt oförändrat. För att om möjligt kunna få ihop ett tillräckligt mandatstarkt regeringsunderlag efter valet i september 2022 så är fokus på att sprida sådant ljus som kan hålla Moderaterna kvar i mörkret och på rätt sida av tröskeln till regeringskansliet i Rosenbad. Vilket illustreras i ett par nyliga TT-intervjuer. Khashayar Farmanbar är ny energiminister. Han säger att Sverige behöver mer "havsbaserad vindkraft" men att det ska hända något så måste "moderatledda kommuner sluta säga nej" till vindkraft. Är det så det förhåller sig?
Regeringsveteranen justitie- och numera och åter även inrikesministern Morgan Johansson är än tydligare. Det M-styrda Stockholm har enligt Johansson en polis som "misslyckats" i jämförelse med polisen i det S-styrda Malmö och Stockholm är en kommun som bygger upp stora överskott istället för nödvändiga sociala satsningar. När det gäller insatser mot kriminaliteten säger Johansson till TT att: "Det vi gör i dag borde Sverige ha gjort för kanske 15–20 år sedan. Men de som var ansvariga gjorde inte det då, då får vi göra det nu.". Här har nog ivern att mörklägga M gått lite för långt. En av de "ansvariga då" var faktiskt Morgan Johansson själv; han var statsråd mellan 02 och 06. Jag är tveksam till de här försöken från S att hoppa ur det historiska "vi" som S som dominerande regeringsparti är en självklar del av. Den nya dagen blir inte så rosig för dem som vill försöka mörka sitt ansvar.