Svensk "export" av gängkriminella mördare är inte populär

Det är ingen hemlighet att det också är ytterst få svenskar som vill ha svenska förhållanden på det här området.


Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) reagerar starkt och begripligt när unga svenska kriminella män reser till Danmark för att skjuta och mörda personer. Han vill absolut inte ha "svenska förhållanden" i Danmark.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) reagerar starkt och begripligt när unga svenska kriminella män reser till Danmark för att skjuta och mörda personer. Han vill absolut inte ha "svenska förhållanden" i Danmark.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2024-08-04 06:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Peter Hummelgaard är justitieminister i Danmark. I en intervju med TT tidigare i veckan kommenterade han de två senaste skjutningarna och mordförsöken som utförts av unga kriminella män som rest in från Sverige för att utföra grova brott i Danmark. På torsdagen 2 augusti häktades en 17-årig pojke från Sverige i fyra veckor misstänkt för mordförsök efter en skjutning i Kolding på onsdagen, berättar TT i sin artikel: "Bara några timmar tidigare häktades en annan svensk pojke, 16 år, för en skjutning på Blågårds Plads på Nørrebro i Köpenhamn, också på onsdagen. Han är misstänkt för vapeninnehav och mordförsök på en oidentifierad person." Tidigare i somras häktades två andra svenska tonårskriminella för mordförsök utanför Köpenhamn.

"Jag ser mycket allvarligt på de händelser vi har sett och informationen från polisen. Det är djupt oacceptabelt att svenskar och personer som är bosatta i Sverige bedriver allvarlig kriminalitet i Danmark", skriver han till TT och lägger till att "Vi vill inte ha svenska förhållanden i Danmark."

Peter Hummelgaard understryker att man i Danmark har "goda förutsättningar" att bekämpa gängkriminalitet. Danmark har under flera år - då de sedvanliga svenska statsbärande partierna tittade bort i ängslan över att låta som sverigedemokrater - bedrivit en stram invandringspolitik och sett till att skydda det allmänna mot omfattande gängkriminalitet genom särskilda lagar som ger möjlighet till långa inlåsningar även av mycket unga gängkriminella. Vilket är något som de fyra svenska männen som var ute på morduppdrag i Danmark nu förhoppningsvis kommer att få erfara.

Sverige försöker springa ifatt. Mycket har gjorts men väldigt mycket återstår. För bara några dagar sedan dömdes en nu 17-årig person av Norrköpings tingsrätt till 16 månaders ungdomsvård för medhjälp till mordförsök. Sådana straff är i de allra flesta fall enbart lika förstärkande för det kriminella livsvalet som vad det är förfärligt för alla de kommande brottsoffer som kommer att utsättas för våld och övergrepp av den snart frisläppte gängkriminelle.

Det är kort sagt lätt att förstå att den socialdemokratiske justitieministern Peter Hummelgaard inte vill ha svenska gängkriminella förhållanden hemma i sitt Danmark. Och det är ingen hemlighet att det också är ytterst få svenskar som vill ha svenska förhållanden på det här området.

Tills vi har hunnit ifatt och fått ordning på social- och kriminalpolitiken i Sverige är det bara att bocka och tacka för att Danmark tar sig an några av våra mördaraspiranter och ser till att hålla dem borta från allmänna platser så länge som det bara går.