Den verkliga oppositionen ligger och slumrar i skuggan

Partierna blir mer "sig själva" när skuggbudgeterna läggs sa Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg i P1-Morgon. Så är det förstås.

Krönika 24 november 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringens tre partier och Sverigedemokraterna har fått kompromissa med varandra och med "sig själva" för att få ihop ett fungerande samarbetsavtal och en budget. De fyra partierna i opposition behöver inte bry sig om att jämka ihop sig med andra partier. Sådant kommer eventuellt några "politiska evigheter" längre fram; då det drar ihop sig till riksdagsval 2026. För nu finns inget sådant tryck från oppositionen. Den mest spännande opposition som kan utlösas i riksdagen består dessutom av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. De båda arbetarpartierna samlar, om de vill, en majoritet i kammaren. Vilket SD: s partiledare Jimmie Åkesson öppet har hävdat (SVT Aktuellt 16/11) har haft betydelse för att regeringen inte sänker ersättningarna i a-kassan. I den frågan har S och SD samma uppfattning. Här finns således ett spänningsfält som har påverkan bara genom att det ligger där och slumrar på Helgeandsholmen. Någon liknande laddning står som sagt inte att finna mellan de fyra oppositionspartierna. De har kort sagt för få mandat. 

Därför drar partierna iväg åt olika håll. Centerpartiet blir mer "borgerligt" och sänker skatter och vill dra ner ersättningen i a-kassan ner till de nivåer som gällde före pandemin. Vänsterpartiet vill bland annat ge 33 miljarder extra i statsbidrag till kommuner och landsting, stärka a-kassan, höja försörjningsstödet (socialbidragen) sänka avgifterna i barnomsorgen, halvera priserna i kollektivtrafiken, höja pensionerna och stoppa skattesänkningar för "rika". I miljöpartiets skuggbudget höjs biståndet, kulturanslagen och anslagen till det slags klimatpolitik som Miljöpartiet och glesbygdsbor ska få sänkt skatt. Socialdemokraterna blir också lite mer sig själva i sin skuggbudget.Där regeringen vill ge sex miljarder kronor i extra statsbidrag till kommuner och landsting vill S ge 12 miljarder kronor. Man vill ge ett extra barnbidrag under tre vintermånader och man vill också stoppa annars automatiska sänkningar av den statliga skatten på högre inkomster. Enligt den ekonomiskpolitiske talespersonen Mikael Damberg lägger S lika mycket som regeringen på försvar och rättsväsende. Och som ett elegant litet nålstick annonserade Damberg även något slags "tankrabatt" på några tusenlappar för den som har långt till kollektivtrafik.Som ett alternativ kan man tänka till regeringens sänkning av "priset vid pump" som i smälte ner till futtiga 14 öre/litern. 

 


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Jenny Ekenlie: Varför reagerar svenskar så starkt på orättvisorna i Qatar? Det är ju vardag på många håll även i Sverige

Varför reagerar svenskar så starkt på orättvisorna i Qatar? Det är ju vardag på många håll även i Sverige

Flyttat tobaksförslag i EU

EU
Flyttat tobaksförslag i EU
Visa fler
Ämnen du kan följa