Den tappre demokraten håller ut på sin vakt

Den sittande presidenten i USA Joe Biden meddelade på tisdagen att han satsar på att bli vald för fyra år till i presidentvalet 2024.

Joe Biden ställer upp som kandidat för fyra år till som USA: s president. Han gör en tapper insats för sitt parti, för USA och för världen. Han är värd en tapperhetsmedalj, skriver Folkbladets Widar Andersson.

Joe Biden ställer upp som kandidat för fyra år till som USA: s president. Han gör en tapper insats för sitt parti, för USA och för världen. Han är värd en tapperhetsmedalj, skriver Folkbladets Widar Andersson.

Foto: TT

Krönika2023-04-26 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Enligt vad som sägs i kretsen av mer insatta förståsigpåare så saknas i vart fall för dagen några seriösa motkandidater till Biden i det egna partiet. Det kan därför bli så att Donald Trump som möjlig kandidat för Republikanerna kan få en returmatch mot Biden nästa höst.

 Trump har för dagen en del annat att stå i. Ungefär samtidigt som Biden tillkännagav sin kandidatur så inledde Trump ännu en rättegång; den här gången är det en civilrättslig stämning om förtal från 2019 som ska upp i domstol. Det väntar sannolikt fler åtal mot Donald Trump som var president mellan 2016-2020. Det politiskt mest laddade åtalet som eventuellt väntas i närtid gäller expresidentens inblandning och ansvar för stormningen av Kapitolium efter valförlusten mot Joe Biden 2020.

Bilder från stormningen den 6 januari 2021 inleder också Joe Bidens video där han berättar att han beslutat sig för att ställa upp som kandidat igen. Han talar lite ödesmättat om att varje generation har att hantera ögonblick då det gäller att stå upp för "demokrati och grundläggande friheter i samhället." Och för honom är det ögonblicket nu. "Låt oss göra färdigt jobbet", säger Joe Biden. "Jobbet" som ska göras klart är att genom fyra år till med en demokratisk president försvåra, kanske omöjliggöra, för Donald Trump att komma tillbaka ännu en gång.

Det är tydligt att Joe Biden och Demokraterna bedömer att antipatin mot Donald Trump, precis som i valet 2020, är det egna partiets främsta valarbetare. Entusiasmen över Joe Biden bland det demokratiska partiets sympatisörer är inte tillnärmelsevis lika stor som aversionen mot Donald Trump. 

På den republikanska sidan är det ännu bara Trump som visat sina kort. Eventuella motkandidater avvaktar inför hur stödet för expresidenten utvecklas och påverkas av bland annat åtal och rättegångar. 

Joe Biden gör en stor insats för Demokraterna. Genom sin kandidatur som vettig och moderat mittenman håller han Demokraterna kvar i förarsätet. Mellan skål och vägg uppskattas nog Bidens insatser även i mer sansade republikanska kretsar. Så länge Joe Biden förmår att vara på sin vakt; så länge ökar också chansen för Republikanerna att kunna distansera sig från den värsta trumpismen. Vilket vore bra för världen. Finns det någon demokratisk tapperhetsmedalj att dela ut så är Joe Biden en självklar mottagare av en sådan utmärkelse.