På Facebook inledde han sitt besked med orden: "Det är med en blandning av vemod och stolthet som jag idag har meddelat statsministern att jag i samband med riksdagens öppnande på tisdag lämnar posten som utrikesminister.
Det har inte varit ett enkelt beslut men något som jag har tänkt på och processat under en tid. Jag har haft många olika roller i politiken de senaste 25 åren varav 10 år som statsråd, först som migrationsminister i alliansregeringen och nu som utrikesminister. Åren däremellan har jag också varit gruppledare i riksdagen och vice talman."
Billström fyllde 50 år förra året 2023. Han är således en tämligen ung veteran. Han markerar att hans avgång som utrikesminister också innebär ett adjö till politiken som sådan. Billström skriver på Facebook att: "För egen del kommer jag nu att helt lämna politiken. Det innebär att jag även lämnar min riksdagsplats. Vad jag ska göra framåt är fortfarande öppet. Jag ser fram emot att bidra och arbeta hårt i andra sammanhang där mitt engagemang kommer till sin rätt."
Vad som ligger bakom avgången vet nog bara Billström, hans familj, statsministern och kanske några nära vänner. Det behöver inte alls vara något dramatiskt som inträffat. Han kan långsamt ha tröttnat. Vilket är begripligt. Utrikesministerposten är väldigt krävande. Och lite av en slutpunkt i den politiska karriären.
När Billström var yngre och gjorde "värnplikt" som migrationsminister under statsministern Fredrik Reinfeldt så härdades han av offentliga tillrättavisningar av sin chef. Tobias Billström påminde 2013 om att invandringens "volymer" har betydelse för hur invandringen kan hanteras. Han fick omedelbart kritik. Socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld anklagade Billström för att han "rent ut säger att han har lyssnat in vad väljarna säger, och det används som argument för minskad invandring. Det innebär att han lägger sig både till innehåll och form väldigt nära SD."
Statsminister Fredrik Reinfeldt tog helt avstånd från allt tal om volymer: "Invandring berikar Sverige. Det är ett väldigt viktigt värde att människor kan komma till Sverige, och det har betytt mycket för Sveriges utveckling", sa Reinfeldt. Så såg svensk politik ut för tio år sedan. Den som sa något som ansågs ligga nära Sverigedemokraternas uppfattningar om invandring var per definition ond och måste pudla tusenfalt.
Nå, Tobias Billström överlevde allt detta, hankade sig fram som gruppledare och vice talman i riksdagen under åtta långa år i opposition. Och fick komma igen som utrikesminister. Vilket är ett prestigeuppdrag som enbart skuggas av rollen som statsminister. Nu lämnar han och vill ägna sig åt annat. Det är i grunden inget konstigt med det. Partipolitik är en särskild bransch med ibland lite udda villkor och regler.
Tobias Billström har i allt detta framstått som en "hantverkande politiker" som en erfaren socialdemokrat uttryckte saken i ett samtal med mig. Och det stämmer. Billström är ingen offentlig estradör av stora mått. Billström är en hantverkare. En som vill få något gjort hellre än att för mycket vistas i den politiska korrekthetens bakvatten. Och det har han verkligen fått. Jag önskar honom allt gott och hoppas att hans stig ska gå honom till mötes framöver. Medan vi andra kan börja spekulera och gissa vem som kommer att ersätta Billström på Arvfurstens palats.