Socialdemokraterna Kristina Edlund och Elias Aguirre är kommunalråd i opposition i den östgötska residensstaden. Under det senaste året har S i Linköping varit pådrivande kommunalt och nationellt för att mer och bättre åtgärder måste till för att slå ut gangsterväldet i staden. Edlund och Aguirre har bland agerat för att segregationen ska minska genom att skolor stängs i utanförskapsstadsdelar och att asylsökande ska hindras att bosätta sig i redan invandraröverfulla bostadsområden. Man har också riktat stark kritik mot hur polisen prioriterar sitt arbete. Efter en av fjolårets alla dödsskjutningar tog Kristina Edlund till orda på Aftonbladets debattsida: "Polisens organisation funkar inte. Att polisen har försvunnit från mindre orter är en katastrof. I grund och botten är det myndigheten själv som sätter organisationen, och det är dags att komma tillbaka till lokalbefolkningen." (7 oktober 2021)
Kristina Edlund och Elias Aguirre i Linköping har tillsammans med S oppositionsråd i Göteborg Jonas Attenius och inte minst kommunstyrelseordföranden Jimmy Jansson i Eskilstuna etablerat sig som integrations- och kriminalpolitiska blåslampor i baken på den ibland senfärdiga socialdemokratiska regeringen i Stockholm. Det är bra gjort. Förhoppningsvis bär deras arbete frukt vad det lider; i så fall till nytta både för kommuninnevånarna i deras städer och för statsminister Magdalena Anderssons möjligheter att landa i realistiska och effektiva överenskommelser i riksdagen när det gäller dessa tunga och folknära samhällsproblem.
På måndagen 21 februari tog Kristina Edlund och Elias Aguirre till orda på DN Debatt. De ställer krav på en bättre gränsskyddspolitik i Sverige. Kraven är högst relevanta både nationellt och lokalt och knyter i mycket an till ståndpunkter som framförts av Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson. Kriminella personer, vapen och narkotika som tar sig in över Sveriges gränser landar alltid i en lokal och kommunal miljö. Gränsskyddet är en statlig kärnuppgift. Edlund och Aguirre skriver: "Våra gränskontroller ska behållas – under lång tid framöver." Det är rätt tänkt. Den som har koll på gränsen har betydligt bättre förutsättningar att sätta gränser för förslumning, gangsterism och för misären som drabbar familjer och samhällen när drogberoendesjukligheten breder ut sig.